Ga naar Content

Klachten stapelen zich op bij geluidsscherm in Alkmaar: "Het is hier stikdonker"

De klachten over het energieleverende geluidsscherm langs de noordelijke ringweg in Alkmaar stapelen zich op: de omvormer geeft herrie, de zonnepanelen verblinden automobilisten en het voetpad achter het scherm is 's avonds slecht verlicht. De gemeente erkent de problemen. "Het is een pilot en daar horen helaas kinderziektes bij."

Klachten stapelen zich op rond geluidscherm langs ring Alkmaar - NH/Frank Veenhof

Eindelijk rust, dachten de Alkmaarders die langs de noordelijke ringweg wonen. Jarenlang hadden zij last van het lawaai van voorbijrijdende auto's. De bouw van een geluidsscherm dat ook nog eens zonne-energie zou opwekken klonk als een prachtige oplossing.

De herrie van de ringweg maakte in de Alkmaarse wijk De Horn echter plaats voor herrie die afkomstig is van de omvormer van het nieuwe geluidsscherm. Bij zonnig weer kon Barbara niet meer in haar eigen tuin zitten, zoveel lawaai maakte de omvormer achter haar huis.

Het geluidsscherm brengt meer problemen mee dan de gemeente van tevoren voor mogelijk hield: "Er komen dingen naar boven die je niet hebt aan zien komen, zoals het geluid van zo'n omvormer", vertelt wethouder Christian Schouten.  

Verblind op de ringweg

Ook aan de andere kant van het geluidsscherm zorgen de zonnepanelen voor overlast. Autobestuurders klagen bij de gemeente over de reflectie die de zonnepanelen veroorzaken.

Vanwege de weerspiegeling van de zon in de panelen zijn de verkeerslichten volgens hen niet altijd even goed zichtbaar. Volgens de wethouder is er aan dit punt wel degelijk aandacht besteed. Zo bevatten de panelen een ander soort folie dan panelen die bijvoorbeeld op daken liggen. Dit zou voor minder weerspiegeling moeten zorgen. Dat blijkt echter niet genoeg te zijn geweest om het probleem te voorkomen. De wethouder laat weten dat er momenteel een onderzoek loopt om hier een oplossing voor te vinden.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Aangeleverd aan NH Media

Waar Barbara last heeft van het geluid van de omvormer, hebben andere buurtbewoners rond het Schoenerpad problemen met de verlichting. Een man vertelt aan wethouder Schouten dat hij zijn honden in het donker niet meer kan uitlaten op het pad.

"Eerder kwam er licht vanaf de ringweg, waardoor je hier prima kon wandelen als het donker is", zegt de buurtbewoner. "Maar door de komst van het geluidsscherm is het hier stikdonker."

Oplossingen

Timon Pauwels is projectleider vanuit Stadswerk en hij zegt dat het wel meevalt met de herrie van de omvormer. "Maar ook al vallen we binnen de norm, het moet natuurlijk acceptabel zijn voor de omwonenden. We hebben extra dempende middelen rond de omvormer geplaatst en moeten samen met de bewoners hier gaan ervaren hoe het gaat." 

Het geluiddempende materiaal lijkt een goede oplossing, vindt bewoner Barbara. En ook naar de reflectie van de zonnepanelen en de verlichting van het voetpad gaat de gemeente kijken. "Bij een pilot loop je tegen dit soort dingen aan. Maar als je de verkeerslichten niet ziet, is het niet goed. Daar moeten we wat aan doen", besluit Schouten.

Lees ook