Ga naar Content

255 asielzoekers naar Breezand, ook opvang in Anna Paulowna en Nieuwe Niedorp

Het gemeentebestuur van Hollands Kroon wil dat er een asielzoekerscentrum komt aan de Balgweg in Breezand. De locatie moet vanaf juni volgend jaar plaats gaan bieden aan 255 asielzoekers. Daarnaast wil het bestuur dat er opvanglocaties komen in Anna Paulowna en Nieuwe Niedorp. Die moeten alleenstaande minderjarige vluchtelingen, statushouders, spoedzoekers en Oekraïense vluchtelingen gaan huisvesten. Eind deze maand neemt de gemeente een definitief besluit.

De gemeente heeft de omwonenden van de drie locaties met een brief op de hoogte gebracht dat ze plekken op het oog heeft voor diverse vormen van huisvesting. De gemeente is door de Spoedwet van het Rijk verplicht om asielzoekers en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) snel op te vangen. Voor 1 juni 2025 moeten die voorzieningen geregeld zijn.

"We vinden dat iedereen een veilige plek verdient en werken daarom ook volop mee. Als je ziet hoe vol het is bij de opvang in Ter Apel, er zitten daar teveel mensen in kleine kamertjes. Er moet gewoon wat gebeuren. We nemen dan ook onze verantwoordelijkheid", legt wethouder Mary van Gent uit.

"En er moet ook wat gebeuren voor de mensen in onze eigen gemeente die we spoedzoekers noemen. Mensen die te maken hebben met een vechtscheiding of jongeren die door wat voor omstandigheden dan ook woonruimte nodig hebben. Er kan dan veel stress binnen gezinnen ontstaan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Balgweg 105, locatie voor AZC met 255 mensen - Foto: NH Media

Grappen

De zoektocht naar extra locaties voor huisvesting begon in Hollands Kroon in mei dit jaar. Inwoners werd opgeroepen om mee te denken. Daar kwamen zo'n 90 reacties op. "Soms hele goede suggesties, maar soms ook wat voor de hand liggende grappen", zegt wethouder Mark Versteeg. "Zo werd het gemeentehuis in Anna Paulowna genoemd als goede plek, met het argument 'want daar doen ze toch niks'."

Uiteindelijk waren er 40 suggesties de moeite waard om echt te bekijken. Samen met het COA werden uiteindelijk zeven plekken bezocht en beoordeeld en daar zijn nu drie locaties uitgerold. Aan de Balgweg in Breezand moet dus een AZC komen voor 255 mensen. Die blijft daar dan maximaal 5 jaar staan. De mensen die nu tijdelijk ondergebracht zijn in het Van der Valk Hotel in Wieringerwerf horen daar bij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Randweg 6 in Anna Paulowna, plek voor o.a. opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen - Foto: NH Media

Op de locatie aan de Randweg in Anna Paulowna moet een plek komen voor 24 AMV's, alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het gaat om de locatie tegenover de brandweer en de voedselbank. Ook die opvang is voor maximaal 5 jaar. Daarnaast moet er tijdelijke huisvesting komen voor statushouders, spoedzoekers uit de eigen gemeente en Oekraïense vluchtelingen. Die moeten minimaal 10 jaar blijven staan.

Ook in Nieuwe Niedorp komt tijdelijke huisvesting. Daar is Paadje 3 uitgekozen als locatie. Dat is het terrein bij het oude klooster. Ook daar gaat het om een periode van minimaal 10 jaar. Hoe die tijdelijke huisvesting er uit komt te zien is niet duidelijk. Ook niet om hoeveel plekken het dan per locatie gaat. De gemeenteraad gaat eerst nog naar het plan kijken.

Komende dinsdag 10 september is er een informatieavond waar de gemeente uitleg geeft over hoe de keuze voor deze locaties tot stand kwam. Die start om 19 uur op het MFA de Ontmoeting aan De Verwachting 1, Anna Paulowna.

Gemeenteraad

"Op 19 september kan de gemeenteraad nog reageren op deze plannen. Ik raad bewoners die opmerkingen hebben om een mail te sturen naar de raad. Dan kan die met alle informatie de vergadering beginnen", zegt burgemeester Rian van Dam. Eind september neemt het college van B&W een definitief besluit. Daarna wordt er verder invulling gegeven voor de projecten op de drie locaties.

Paadje 3 bij Nieuwe Niedorp wordt locatie Tijdelijke Huisvesting - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]