Ga naar Content

Bergen overspoeld met 1.000 zienswijzen op plannen plein, inwoners ontevreden over ontwerp

Inwoners uit Bergen zijn niet te spreken over het goedgekeurde plan van de gemeenteraad voor het nieuwe Dorpsplein. Dat Bergenaren niet blij zijn met het ontwerp blijkt wel uit de massale inzending van in totaal 1.000 zienswijzen. "Nu bouw je een soort Almere aan de greppel", reageert Rob van de Pas, vicevoorzitter van Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC). 

Impressie van Plein Bergen - Foto: Bot Bouw

De gemeenteraad wil op het plein in hartje Bergen twee gebouwen neerzetten van vier verdiepingen hoog, bestaande uit 29 appartementen, waarvan een deel sociale huur. Met winkels en horeca op de begane grond en een ondergrondse parkeergarage.

Inwoners kregen tot 12 augustus de tijd hun bezwaren op het plan in te dienen. Daar is massaal op gereageerd, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 700 belanghebbenden dienden samen 1.000 zienswijzen in.

"De zienswijzen worden de komende periode goed bekeken. Een groot deel van de inzenders heeft gebruik gemaakt van het voorbeeld van Bewoners Bergen Centrum. Toch moeten we ze stuk voor stuk bekijken, want ze zijn niet allemaal identiek."

"Er moet een nieuw raadsbreed plan komen, waar iedereen goed over heeft nagedacht"

Rob van de Pas, vicevoorzitter Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC).

Nadat het college een nota van zienswijzen heeft gekregen, krijgt de gemeenteraad het advies 'de verklaringen van geen bezwaar' (vvgb) wel of niet af te geven. "Dit najaar wordt het dan besproken in de gemeenteraad. We weten nog niet precies wanneer", aldus de woordvoerder.

'Terug naar tekentafel'

Dat er zo veel belanghebbenden hun stem hebben uitgebracht, stemt Rob van de Pas van de bewonersvereniging hoopvol. "Waanzinnig dat er zo veel mensen hebben gereageerd. Een groot deel heeft de zienswijze van onze website gebruikt", reageert hij.

"Er zaten ook positieve zienswijzen bij, maar dan gaat het om een minderheid. Ik denk dat er voor de gemeenteraad heel veel argumenten zijn om terug naar de tekentafel te gaan."

Volgens de vereniging moet het L-gebouw in het nieuwe plan kleiner worden, en moet het P-gebouw helemaal verdwijnen.

Geen sociale huur?

De twee gebouwen zijn volgens de vereniging te hoog en te breed en passen niet in het dorpse karakter van Bergen. “Nu bouw je een soort Almere aan de greppel. In Zoetermeer of Nieuwegein zijn dit soort gebouwen hartstikke mooi, maar hier niet", stelt hij.

De opzet voor de Harmonielocatie ‘Het Ensemble’, ook met sociale woningen, is volgens hem een beter alternatief. "Er moet een nieuw raadsbreed plan komen, waar iedereen goed over heeft nagedacht. Mét de inwoners van Bergen, want het plein is van iedereen."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

'Te hoog, te groot, en het past niet bij het uiterlijk en karakter van Bergen', stelt een groot deel van de inwoners - Foto: Via website gemeente Bergen

Mareike Naumann van initiatiefgroep Mooier Bergen rekent ook op een nieuw ontwerp. "Na de vaststelling van de structuurvisie in 2015 is er eigenlijk helemaal geen participatie geweest op dit plan", verklaart ze. "Vanuit burgers was het vertrouwen in de politiek zo laag, dat er toen door de gemeente is gezegd: dit moeten we echt niet meer doen. Dit plan doet afbreuk aan de wijze waarop is geprobeerd de bestuurscultuur te verbeteren. In één klap wordt het herstel van die vertrouwensbreuk teniet gedaan, heel kwalijk."

Stemmen op favoriete ontwerp

Raadsleden die zich scharen achter het plan dat er nu ligt, steunen volgens Naumann antidemocratische processen. Ze hoopt dat de raad voor dezelfde handelwijze kiest als bij de Harmonielocatie. De Bergenaren mochten daar namelijk zelf stemmen op hun favoriete ontwerp.

"Er wordt iets gemaakt voor de gemeenschap, maar 92 procent van de inwoners heeft zich tegen dit plan uitgesproken. Je kunt niet verwachten dat er vertrouwen ontstaat als je inwoners buitensluit."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]