Ga naar Content

Winny schrijft boek over unieke Alkmaarse winkel: "Zoveel bijzondere gesprekken"

"Hoe klinkt een borstel?" is de titel van het boek van Winny Veenstra, die al drie jaar werkzaam is in de Ouderwetse Winkel Boom in Alkmaar. Samen met haar collega's heeft ze talloze bijzondere gesprekken gevoerd met klanten, wat haar inspireerde om deze verhalen vast te leggen. "Het is per ongeluk een boek geworden", lacht Winny.

Winny brengt boek uit over unieke winkel in Alkmaar - NH/Frank Veenhof

Borstels, klompen en schoonmaakdoekjes. Als je binnenstapt in de Ouderwetsewinkel, zoals de Alkmaarders de winkel noemen, in het centrum van Alkmaar krijg je eerst het gevoel dat je in een souvenirwinkel bent. Maar de dames verkopen er vooral allerlei schoonmaakartikelen en geven daar uitgebreid advies bij.

Verbazing

De Ouderwetsewinkel, opgericht in 1835, trekt al generaties lang een gevarieerd publiek, van Duitse toeristen en internationale studenten tot de buurman van om de hoek langs terwijl wij een reportage maken over Winny en haar boek. "Wij zijn van oorsprong een borstelwinkel", vertelt Winny. "Je vindt hier heel veel huishoudelijke artikelen en wat de winkel zo speciaal maakt is dat wij er graag advies bij geven."

Sinds Winny hier werkt merkt ze op dat niet alleen de winkel speciaal is, maar ook de klanten die er komen. "Iedere keer viel ik in verbazing van de gesprekken, dus besloot ik er notities van te maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Winny en haar collega Marion achter de toonbank in de winkel - Foto: NH/Frank Veenhof

Eenmaal thuis werkt Winny met plezier de verhalen uit. "Op een gegeven moment vroeg mijn man: ben je een boek aan het schrijven?" En zo geschiedde. Sinds vrijdag is het boek te koop. 

Winkel met karakter

Collega Marion Bakker vindt het geweldig dat Winny een boek heeft geschreven over de winkel. "Het is heel bijzonder en het is de karakter van de winkel op papier."

Winny is erg trots op het eindresultaat: "Ik hou van deze winkel en ik hoop dat het boek mooie exposure is voor de winkel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]