Ga naar Content

Egmondse duinhuisjes rijp voor de sloop na maandenlange wateroverlast

De duinhuisjes in de Nollenvallei van Egmond aan Zee hebben door de vele regenval maanden onder water gestaan. Drie tot vier huisjes zijn niet meer te redden en worden door drinkwaterbedrijf PWN gesloopt. 

Foto: Aangeleverde foto

De eerste helft van 2024 was het natste halfjaar ooit gemeten in Nederland. 
De afgelopen maanden stond het grondwater in het duingebied uitzonderlijk hoog. Fijn voor de duinflora en fauna, maar inwoners en recreanten zijn minder blij met die natte duinen.

Huurders van de 120 huisjes in de Nollen, waar van 1 april tot 1 november mag worden gecreëerd, hebben al maanden natte voeten. De vallei staat namelijk onder water. Sommige huisjes zijn er zo slecht aan toe dat ze (bijna) rijp zijn voor de sloop. 

Toekomstige overlast voorkomen

PWN is verhuurder van de grond waarop de huisjes staan. "Zo'n vijftien huisjes stonden dusdanig onder water dat we samen met de huurders maatregelen onderzoeken. We kijken hoe we wateroverlast bij extreme regenval in de toekomst zoveel mogelijk kunnen beperken", verklaart Gert Jan Vreken van PWN. "We kijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om lokaal met zand op te hogen of een poel te creëren waar het water naartoe kan stromen."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Aangeleverde foto

De meeste huisjes die onder water stonden zijn inmiddels weer bereikbaar, omdat het water is gezakt. "Sommige huurders kiezen ervoor om de huisjes dan ook nu weg te halen. Dat kon eerder niet vanwege de wateroverlast."

Het is de bedoeling dat de gesloopte huisjes uiteindelijk worden vervangen. Om de huisjes in de vallei meer klimaatbestendig te maken, moet de grond op sommige plekken wel eerst met zand worden opgehoogd.

Belangrijk natuurgebied

"Het opnieuw plaatsen moet wachten totdat het onderzoek klaar is. Daarover hopen we de aankomende maanden meer duidelijkheid te krijgen", vervolgt Vreken. "De Nollenvallei is een belangrijk natuurgebied. De maatregelen moeten dan ook zoveel mogelijk bijdragen aan het versterken van de natuur."

Alleen kan er voorlopig door 'allerlei natuurregelgeving' voorlopig geen zand worden gestort, legt Dick Jansen uit. Hij is huurder en bestuurslid van vereniging Recreantenbelangen Wimmenum. "Dat zorgt bij de gedupeerde huurders voor een dilemma: 'Ga ik een nieuw huisje op palen neerzetten, met het risico dat het straks in een vijver staat of stel ik de herbouw uit?'" 

Verzopen landjes

Ook de Lankies, de Egmondse duinlandjes waar al eeuwen op wordt getuinierd, stonden maandenlang blank. Met twee grote pompen hoopt PWN de wateroverlast in de duinen te gaan verminderen. PWN verwacht dat de pompen in de loop van volgende week kunnen draaien.

Dat heeft nu eigenlijk al geen zin meer, legt Dick Jansen uit. "Het water staat - op één plekje na - inmiddels weer onder het maaiveld. Er valt momenteel dus weinig te pompen. Er wordt pas weer gepompt als het Bruynzeelveld bij veel regen weer volloopt. PWN mag niet zomaar grondwater wegpompen in beschermd natuurgebied."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]