Ga naar Content
Een persoon zit in een tent bij zonsondergang in een bergachtig gebied. De tent staat op gras en de zon gaat onder achter de bergen. De lucht is levendig met tinten oranje en roze. De persoon in de tent lijkt te ontspannen of te lezen.
Noordkop & Texel

Marieke (25) leidt leven van een nomade in Scandinavië: "Thuis is waar mijn slaapzak is"

14 september 2024, 08.02 uur · Aangepast 14 september 2024, 15.37 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Privéfoto

De 25-jarige Marieke Mulder staat officieel ingeschreven in Hippolytushoef, maar de meeste tijd van het jaar zit ze in het buitenland. Vooral Scandinavië heeft haar hart gestolen, waar ze werkt als reisleider en gids. "Mensen zeggen vaak tegen me: 'jouw hele leven is een vakantie', maar ik ben wel 24/7 aan het werk. Dat wordt nog wel eens onderschat."

Op vakantie is Marieke Mulder al jaren niet meer geweest, al vertoeft ze wel veel buiten de landsgrenzen. Haar reisavontuur begint zo'n zes jaar geleden wanneer ze stopt als topsporter. "Alles stond in het teken van schaatsen, maar ik wilde meer van de wereld zien."

Voor haar studie gaat ze een half jaar naar Noorwegen. Dat was vooral een praktische keuze: "De school zat namelijk dicht bij de skipiste", zegt ze met een lach. Eenmaal in Noorwegen is ze meteen verkocht. Dit is waar ze wil blijven. Als ze een oproep ziet van een bedrijf voor begeleiders van kanotochten in Noorwegen en Zweden, meldt ze zich meteen aan. "Een week later zat ik voor twee weken in Zweden."

Friluftsliv

Dat is nu zo'n vier jaar geleden. Ze werkt nog steeds voor dat bedrijf en ze heeft in de tussentijd ook haar eigen bedrijf opgericht waarbij ze werkt als gids. Op sociale media deelt ze haar ervaringen. "Ik wil heel graag aan anderen laten zien hoe mooi het hier is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Privéfoto

Het liefst is ze in Scandinavië, en dan vooral in het noorden. "De natuur is zo adembenemend mooi. Je kunt hier uren rijden zonder iemand tegen te komen. Er is zoveel rust en ruimte. Bovendien mag je hier overal kamperen, en kamperen is echt het leukste wat er is."

Ze is dol op het buitenleven; in Noorwegen hebben ze daar een speciaal woord voor: 'friluftsliv'. "In de winter heb je prachtige zonsondergangen, je kunt met je auto het ijs op, alle bergen kun je beklimmen. Vooral Lapland vind ik echt helemaal het einde. Je ziet daar rendieren, hebt er het noorderlicht, er zijn echt heel weinig mensen en een andere cultuur."

Behelpen

Marieke zit telkens maximaal drie à vier weken op dezelfde plek. "De ene keer slaap ik in de openlucht, of in een tent, dan weer in een hangmat, een huisje en af en toe in een hotel." Op Instagram schrijft ze: "Thuis is waar mijn slaapzak is!"

"Ik kan zomaar elke dag ergens anders zijn." Ze is daarom dolblij met de auto die ze afgelopen jaar kocht. Tot die tijd was het een beetje behelpen met al haar spullen die ze telkens mee wilde nemen op haar reizen. "Dan moest ik bijvoorbeeld in april al bedenken wat ik in oktober nodig zou moeten hebben." Dat hoeft nu niet meer. "Ik kan nu lekker al mijn spullen met me meenemen. In mijn auto heb ik een bed gemaakt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Privéfoto

Maar hoe mooi het ook is - het wordt nog wel eens onderschat hoe hard het werken als reisleider en gids is, vertelt ze. "In april en in oktober is het rustiger, maar juist dan ben ik met mijn eigen bedrijf bezig. Ik werk eigenlijk 24/7. En al jaren ben ik niet op vakantie geweest. Mensen zeggen wel: 'jouw hele leven is een vakantie', maar het is keihard werken."

Waar de liefde voor Scandinavië vandaan komt, weet Marieke niet. "In ieder geval niet van mijn familie. Zij willen ook niet dood gevonden worden in een tent, terwijl dat voor mij het einde is." En een echt zomerse bestemming zijn de Scandinavische landen ook niet. "Ik had laatst een bericht gedeeld over 'zomer in Zweeds Lapland'. Op elke foto had ik een muts op, maar dat had ik zelf niet zo door. Kreeg ik reacties van: dit is toch geen zomer?" Ze lacht. Voor haar is dit prachtig.

Haar familie ziet ze door de afstand niet zo heel vaak. Af en toe komt Marieke over naar Nederland, of komt haar familie naar haar toe. Vorige week gebeurde dat nog, toen haar moeder en haar broers haar opzochten in Noorwegen. Inmiddels zit Marieke in Zweden.

Mongolië

"Het seizoen zit er nu een beetje op. Ik ben van plan om nu twee maanden op dezelfde plek te blijven, wat vrijwilligerswerk te doen en een beetje tot rust te komen." Haar ultieme droom? "Met een zelfgebouwde camper naar Mongolië gaan. Maar er is hier ook nog zoveel meer wat ik wil zien. En waar ik me definitief wil vestigen, weet ik nog niet. Ik twijfel tussen Noorwegen en Zweden, dus daarom laat ik me voorlopig nog even ingeschreven staan in Nederland."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]