Ga naar Content

Rechter geeft Schiphol gelijk: morgen toch treinen van en naar luchthaven tijdens staking

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol zullen er morgen vier treinen per uur rijden, ondanks een aangekondigde staking van NS-personeel. Dat is het resultaat van een kort geding dat de twee partijen aanspande tegen de organisator van de staking, vakbond FNV.

Zowel de gemeente als Schiphol zelf vreest morgen grote drukte vanwege de geplande staking - Foto: Robby Hiel

Schiphol trok afgelopen vrijdag als eerste aan de bel bij de rechter na het horen van de staking, waarna de gemeente Haarlemmermeer zich gisteren aansloten bij de zaak. Ze waren bang dat een ontbrekende treinverbinding tussen Schiphol en Amsterdam voor grote drukte op de luchthaven en de omliggende snelwegen zou zorgen. Daardoor zou de veiligheid volgens hen in het geding kunnen komen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat morgen tussen 4.00 en 8.00 uur al het NS-personeel in Nederland zou staken. Die staking maakt deel uit van een landelijke actieweek van verschillende vakbonden, bedoeld om een betere zwaarwerkregeling af te dwingen bij de rijksoverheid. Ook het streekvervoer staakt morgen tussen die tijdstippen.

NH heeft de organisator van de staking, vakbond FNV, gevraagd om een reactie. Zodra zij die geven wordt die toegevoegd aan dit artikel.

De Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans 'is tevreden over het feit dat de rechter een totale staking heeft verboden'. "Uiteraard erkennen wij het recht op staken, maar een staking kan grote gevolgen hebben voor de openbare orde en
veiligheid. We verwachten als gevolg van de staking een grote toename van het 
wegverkeer, met name op de A4. Als er dan een verkeersinfarct ontstaat, is de luchthaven 
onbereikbaar voor hulpdiensten."

Schiphol neemt maatregelen

Schiphol zelf is opgelucht dat de rechter ook vindt dat een treinverbinding noodzakelijk is: "Met het vliegverkeer op Schiphol is het een komen en gaan van duizenden mensen. Het OV heeft een cruciale rol in de goede en veilige bereikbaarheid van Schiphol."

De luchthaven adviseert reizigers om hun reis goed te checken, en neemt daarnaast maatregelen om het makkelijker te maken om met de eigen auto of een taxi het vliegveld zo snel mogelijk te bereiken.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]