Ga naar Content
Een persoon met grijs haar, gekleed in een zwarte jas en rugzak, staat voor een blauw-gele trein. De persoon kijkt naar de trein, die een logo heeft met de initialen "NS". Drie ramen zijn zichtbaar op de trein.
Noord-Holland

⏪Teruglezen: Lege stations en balende reizigers, zo verliep de ov-staking

11 september 2024, 06.00 uur · Aangepast 11 september 2024, 11.34 uur
Door: Melle Bos · Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

Medewerkers van de NS en streekvervoerders staken vandaag van 04:00 tot 08:00 's ochtends, ze voeren actie voor een betere vroegpensioenregeling. Lees in dit liveblog welke gevolgen dat heeft in de provincie. 

11 september 2024, 11.30 uur

NS rijdt weer zoals vanouds

De dienstregeling van de NS is "inmiddels volledig opgestart", laat de vervoerder weten. De treinen rijden weer normaal. Tussen 04.00 en 08.00 uur werd gestaakt. De NS meldde eerder al dat de treinen pas in de loop van de ochtend weer volgens planning zouden rijden.

11 september 2024, 11.30 uur

Niet iedereen is het eens met de staking: "Hebben we niet allemaal een gevaarlijke baan?"

De meeste Alkmaarders leken goed geïnformeerd over de stakingen in het openbaar vervoer woensdag. De frustratie ontstond voornamelijk bij reizigers die dachten dat ze vanaf 8.00 uur weer konden reizen. 

Reizigers balen op station Alkmaar: "Verschikkelijk" - NH/Frank Veenhof

11 september 2024, 09.23 uur

Informatieborden zorgden voor verwarring op station Haarlem

In tegenstelling tot de uitgestorven perrons op station Haarlem, was het op het plein waar de bussen vertrekken erg druk vanochtend. Op de borden werd de reguliere dienstregeling weergegeven. De groep verwarde forenzen groeide: rijden de bussen nou wel of niet?

11 september 2024, 09.15 uur

Drukte op station Hilversum bij eerste trein

Om tien over negen vertrok de eerste trein van station Hilversum na de staking van vanochtend. Daar zaten een hoop mensen op te wachten, want de trein liep al snel vol. Een deel van de reizigers moest rennen naar de achterste wagon op zoek naar een plekje. Een handjevol laatkomers had pech omdat de trein al te vol zat.

Drukte op station Hilversum na staking - NH Nieuws

11 september 2024, 09.05 uur

Eerste overvolle trein vertrekt vanuit Amsterdam Centraal

De eerste trein die na de staking uit Amsterdam vertrok, reed kort voor 08.30 uur overvol weg in de richting van Hoorn, meldt het ANP. Door het grote aantal mensen in de trein kon een van de deuren niet goed dicht, waardoor de trein met een kleine vertraging vertrok, ziet een verslaggever van het persbureau.

11 september 2024, 08.21 uur

Dienstregeling start langzaamaan weer op, treinen rijden nog niet

Ondanks dat de staking om acht uur vanochtend ten einde kwam, rijden er nog geen treinen. "We kunnen nu pas beginnen met het opstarten van de dienstregeling", legt een woordvoerder van de NS uit. Eerst moet het personeel naar de treinen toe, dan moet de trein worden opgestart en dan kan er worden gereden. "We verwachten rond half negen te gaan rijden."

Op station Haarlem vertrekt de eerste trein om 8.25 richting Den Haag, ziet onze verslaggever Sjoerd Hilarius. De mensen die naar Amsterdam moeten, pakken vooralsnog de bus. "En dat zijn dubbeldekkers, dus dat past makkelijk."

Ook op station Alkmaar groeit de groep mensen die wachten op de trein. Zo'n dertig mensen hoopten om stipt om acht uur in te stappen, ziet verslaggever Frank Veenhof op het station. Maar dat gaat nog niet. Het lijkt erop dat de meeste treinen rond 9.15 weer rijden.

Vanuit Hilversum rijdt er voorlopig nog niks als de borden kloppen. De eerste trein rijdt om tien over negen richting Amsterdam Centraal, vertelt verslaggever Lisa Dekker. Het is nog rustig op de perrons. Ook de Albert Heijn is nog dicht in verband met de staking.

Informatieborden op station Hilvsersum - Foto: NH Media

11 september 2024, 08.22 uur

(Nog) geen koffie op station Hilversum

Wie hoopte op de trein te wachten met een warm kopje koffie of een croissantje, komt op station Hilversum bedrogen uit. In verband met de stakingen, opent de supermarkt haar deuren wat later. 

Foto: NH Media

11 september 2024, 08.07 uur

In Haarlem stromen de bussen vol

Het is acht uur en dat betekent dat de staking er officieel op zit. Dat is te merken op station Haarlem, vertelt verslaggever Sjoerd Hilarius. "De bussen stromen hier gelijk vol en de eerste rijdt net weg richting IJmuiden."

Het handjevol mensen dat niet afwist van de staking stapt nu ook de trein in, ziet hij. "En het druppelt hier langzaamaan vol in het station."

Foto: Foto: Sjoerd Hilarius