Ga naar Content

Komst Beluga bezorgt vliegtuigspotters topweek: bekijk hier de mooiste beelden

Zo'n 200 vliegtuigspotters zwaaiden gistermiddag vanaf de spottersplaats langs de Polderbaan de gigantische Airbus BelugaXL uit. Het zeldzame toestel raakte dinsdag in de problemen en moest uitwijken naar Schiphol. Fans lieten die kans niet aan zich voorbij gaan en stonden de afgelopen dagen massaal met hun fotocamera langs de landingsbaan. 

Spotter Quinten de Rooij was er gisteren bij. Hij is lyrisch over de ervaring. "Het was mijn eerste Beluga. Zo bijzonder! Het is zo'n groot en machtig toestel. Het verbaasde me eigenlijk hoe snel het de lucht in ging", vertelt hij aan NH. 

De BelugaXL is zo groot, omdat het een vrachttoestel is dat speciaal werd ontworpen om grote vliegtuigonderdelen te vervoeren. Ook deze 63 meter lange Airbus vervoerde dinsdagmiddag onderdelen voor verschillende types toestellen. Door een luchtdrukprobleem besloot de bemanning van het voertuig uit voorzorg te dalen en uit te wijken naar Schiphol. 

Tekst gaat verder onder video

Zo vertrok de Beluga gisteren vanaf de Polderbaan op Schiphol - VLN Nieuws

De hereniging met andere vliegtuigspotters maakte de middag voor Quinten helemaal af. "De sfeer was fantastisch. Echt gezellig. Het is zo leuk als je dan weer met elkaar over vliegtuigen kan praten."

Tekst gaat verder onder Quintens foto's van gisteren

Vliegtuigfan Romy Ende baalt als een stekker dat ze gisteren niet bij het vertrek van het gigantische toestel kon zijn. "Ik wilde zó graag! Maar helaas had ik verplichtingen staan", vertelt ze teleurgesteld. 

Dinsdag kon ze gelukkig wel een momentje vinden om erbij te zijn. "Mensen hadden zelfs speciaal een klapladder meegenomen, om nog betere foto’s te kunnen maken", vertelt ze. Romy houdt Flight Radar altijd goed in de gaten en sprong dan ook meteen in de auto toen ze de Beluga op haar scherm zag verschijnen. 

Ze legt uit waarom: "Het is heel uitzonderlijk om dit vliegtuig in Nederland te zien. Dit vliegtuig vliegt namelijk in zijn dagelijkse routine niet op Schiphol en er zijn er maar zes van op de wereld. Ook de vorm is heel speciaal en door de geverfde ogen en mond lijkt dit toestel op een beluga dolfijn. Echt zo vet!"

Tekst gaat verder onder foto van Romy

De Beluga afgelopen dinsdag - Foto: Romy Ende

Voor amateurfotograaf Rory was het dinsdag puur toeval dat hij de Beluga met zijn lens vastlegde. "Ik ging 's morgens voor werk even naar de spottersplaats en had mijn camera mee. Dat doe ik normaal nooit." Samen met andere spotters ziet hij op Flight Radar dat de Beluga eraan komt. "Toen dacht ik: laat hem maar binnenkomen."

Rory wist dat het vliegtuig gistermiddag weer zou vertrekken, maar de drukte op de spottersplaats deed hem besluiten om toch door te rijden naar zijn huis in IJmuiden. "Toen ik zat te eten kreeg ik een melding dat het toestel ging vertrekken. Toen ben ik naar boven gerend en heb ik hem nog eens vanuit mijn slaapkamerraam vastgelegd."

Tekst gaat verder onder foto van Rory

De Beluga vanuit Rory's slaapkamerraam - Foto: RoryRoryPhotography

De Beluga blijkt uiteindelijk nét op tijd weer thuis te zijn. Het toestel viert vandaag namelijk zijn dertigste verjaardag, schrijft Airbus op Facebook.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]