Ga naar Content

Naasten Mariska Mast: "Wat 16 jaar lang een misdrijf was, lijkt nu ineens een ongeluk"

De naasten van de in 2008 omgekomen Mariska Mast zijn lamgeslagen. Gisteren werd duidelijk dat het onderzoek naar de dood van de destijds 23-jarige Hoornse is stopgezet, omdat niet een misdrijf, maar een ongeluk het meest aannemelijke scenario is. "We moeten dit laten bezinken." 

Foto: Videostill

"Zestien jaar lang zat in het hoofd van de naasten dat het om een misdrijf ging. Dan is het moeilijk om die gedachten om te zetten. Dat het toch zeer waarschijnlijk een ongeluk is geweest. Maar ook dat je het nooit 100 procent zeker gaat weten", vertelt Kelly de Vries, woordvoerder namens de naasten.

Overleden tijdens reis door Midden-Amerika

Lerares Mariska Mast reist door Midden-Amerika als ze in Honduras om het leven komt. Ze is die nacht in het huis van haar duikinstructeur Dan Ross en zijn huisgenote Jisoo Han. Haar dood is volgens de twee een gevolg nadat Mariska op haar hoofd viel. Maar al snel wordt er ook aan misdrijf gedacht. 

In 2017 start een coldcaseteam uit Nederland een onderzoek. Wat blijkt is dat het politiewerk in Honduras ondermaats is geweest. Maar uit gesprekken komt geen nieuwe informatie naar boven. Ook in het forensisch onderzoek, waaruit de conclusie komt dat alles duidt op een misdrijf, zijn fouten gemaakt. Uit een nadere studie blijkt daardoor dat een ongeluk aannemelijker is dan een misdrijf. En dus is het cold case onderzoek gestopt

"Natuurlijk is een ongeluk 'beter' dan moord. Maar de uitkomst is gelijk. Ze is er niet meer"

Bibi Bookholt, beste vriendin van Mariska

"We zijn lamgeslagen, het is echt een mokerslag", vertelt Bibi Bookholt, de beste vriendin van Mariska. "Zestien jaar is het moord geweest. Zestien jaar in rouw met die wetenschap. Met boosheid, met woede, met onmacht en met ontzettend veel verdriet. Natuurlijk is een ongeluk 'beter' dan moord. Maar de uitkomst is gelijk. Ze is er niet meer." 

Kelly de Vries vult aan: "Ze moeten ermee leren leven. Als je zestien jaar roept dat ze is vermoord, dan kost het tijd om te verwerken en dat verhaal in je hoofd anders te laten zijn. Al blijft het lastig dat Dan Ross vragen van de politie, die ook de familie heeft, ook nu niet wilde beantwoorden."

Vader blijft overtuigd van misdrijf

Voor Mariska's vader, de in Frankrijk woonachtige Herbert Mast, ligt het anders. Hij kan de uitkomst van het onderzoek niet accepteren. "Wat voor onderzoek is er de afgelopen zeven jaar gedaan? Dat is nooit teruggekoppeld. Het coldcaseteam lijdt aan tunnelvisie of incompetentie."

Zelf blijft hij ervan overtuigd dat het een misdrijf is geweest. Volgens hem is Mariska met een barkruk geslagen toen ze probeerde te vluchten uit de woning van Dan Ross. "Ik heb vele jaren van mijn leven aan mijn onderzoek besteed en ben daar absoluut zeker van. Maar ik kan het niet meer opbrengen om met deze mensen in discussie te gaan. Het kost mij te veel stress en tijd. De zaak blijft dus onopgelost!"

Tekst gaat verder onder de reportage die we in 2016 maakten met Herbert Mast. Waarin hij uitleg geeft over het onderzoek dat hij deed naar de dood van zijn dochter Mariska. 

Herbert Mast over de dood van zijn dochter Mariska Mast - NH Nieuws

Familie onderneemt geen verdere actie

Eventueel kan de familie via de rechter nog proberen vervolging af te dwingen door het Openbaar Ministerie. "Maar zover ik nu heb begrepen, is het klaar voor de andere familieleden. Ze zijn enorm dankbaar voor wat de politie heeft gedaan. Het klonk als een compleet verhaal. Ook al blijft het pijnlijk dat er bij het onderzoek in Honduras veel fout is gegaan, waardoor de Nederlandse politie niet meer kan doen dan ze nu heeft gedaan. De familie ziet dat er geen kansen meer zijn die meer duidelijkheid gaan geven dan ze nu hebben", aldus Kelly de Vries.

Beste vriendin Bibi zegt: "We moeten dit laten bezinken, het maakt het opnieuw erg moeilijk. We rouwen anders en weer van voor af aan. En we hebben vooral rust nodig."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]