Ga naar Content

Churchill-tank uit Winkel primeur op herdenking Market Garden: "Dit is uniek"

Tijdens de grote herdenking van operatie Market Garden zijn alle ogen gericht op de vrijwilligers van museum Collection '39-'45 uit Winkel. Vanuit heel Europa en daarbuiten zijn zo'n 300 historische voertuigen naar België en het Zuiden van Nederland gekomen om de helse tocht van 1944 opnieuw te rijden. Maar zij namen de enige rijdende Churchill-tank mee.

Churchill-tank uit Winkel primeur op herdenking Market Garden: "Dit is uniek" - NH Nieuws

Deze dagen rijden colonnes oude tanks en andere voertuigen door het Zuiden van Nederland om operatie Market Garden te herdenken. Die operatie, die begon op 17 september 1944 moest een snel einde aan de oorlog maken. De bruggen bij Arnhem en Nijmegen werden bezet door parachutisten met lichte bewapening. De tanks en andere voertuigen, die vanuit België die troepen moesten gaan ondersteunen, stuitten op veel Duitse weerstand en de operatie mislukte.

Extreem uniek

"We hebben anderhalf jaar lang hard gewerkt om hier te kunnen staan met de Churchill-tank. Dit is de enige rijdende op het Europese vasteland. Dat we hier nu staan is extreem uniek. En het is echt historisch. Dit type tank is hier ook echt geweest", vertelt Paul Visser van museum Collection '39-'45. Hij en de andere vrijwilligers begonnen de herdenkingstocht in Leopoldsburg in België, waar destijds ook alle troepen verzameld werden.

"Er is nog één zo'n tank. Die staat in het tankmuseum van Bovington in Engeland. Die rijdt ook, maar deze rijdt nu hier en staat niet in een museum", zegt vrijwilliger Henk Coehoorn met een grote glimlach. "En dat is echt heel uniek. Prachtig dat we dat in anderhalf jaar voor elkaar hebben gekregen."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Media

Met alle rupsvoertuigen, ambulances, vrachtwagens is er een bonte verzameling rijdend erfgoed bij elkaar gekomen. Zelfs vanaf Malta is een wagen richtring België gekomen. Toch springt de tank uit Winkel bij iedereen in het oog, het voertuig trekt een hoop bekijks. "Ja, er komen zelfs mensen uit Engeland die nog nooit zo'n tank hebben zien rijden. Dat doet me dan echt wat", zegt Paul Visser.

De vrijwilligers hebben overigens nog veel meer materiaal meegenomen en zijn ook qua aantallen voertuigen een serieus onderdeel van de herdenking. Paul Visser. "We hebben ook nog een Fox-pantserwagen, een paar vrachtwagens, een radio-commando-auto en een Austin, een kleine personenwagen voor de boodschappen meegenomen. Oh ja, en twee fietsen. We blijven wel Hollanders natuurlijk."

Monstertocht

De vrijwilligers uit Winkel hebben samen met alle andere deelnemers, België inmiddels achter zich gelaten. De komende dagen rijden ze door Zuid-Nederland. "We hebben een monstertocht van bijna 160 kilometer voor de boeg", zegt Henk Coehorn, "We gaan richting Nijmegen. Dat deden ze toen in zeven dagen. Ja, dan zullen wij dat ook moeten doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]