Ga naar Content

Tientallen spotters verzamelden zich op Marken voor het Noorderlicht

Tientallen spotters, fotografen en Noorderlichtfanaten verzamelden zich vannacht op de dijk bij Marken in de hoop een glimp op te vangen van het natuurfenomeen. Naarmate de avond vorderde, nam de kans, volgens de apps, op het lichtspektakel alsmaar af. Maar dat hield de fanatiekelingen niet tegen.

Foto: Foto: Mischa Korzec

"Altijd blijven proberen, wat de apps ook zeggen", vertelt natuurfotograaf Marcel van Engelen. En Marcel kan het weten, want hij is geen vreemde als het aankomt op het Noorderlicht. Talloze keren legde de fotograaf het lichtspektakel al vast. Op de dijk van Marken volgen de iets minder ervaren spotters hem dan ook op de voet. "Het kan altijd nog komen."

"Het is dankzij social media nu veel toegankelijker om het Noorderlicht te spotten", vertelt Marcel over het groeiende aantal spotters. "En ik leg ze maar al te graag uit hoe het moet."

Marcel van Engelen zoekend naar het Noorderlicht - Foto: Foto: Mischa Korzec

Marcel kondigde gisteren aan op NH Nieuws dat de dijk van Marken de hotspot is om het Noorderlicht te zien, en die oproep heeft gewerkt. Celia, Maria en Robin hebben zich verzameld op de dijk met goede hoop op een sprankje van het Noorderlicht. Ook als onze verslaggever ze het nieuws brengt dat de kans op het licht volgens de app is gezakt naar nul procent, blijven ze staan. "Geloof ik niks van, komt wel goed joh." 

En ze zijn niet de enige, want de auto's blijven vooralsnog aanrijden. Voor Gosha en Sierre uit Purmerend is het de eerste keer dat ze op jacht gaan naar het noorderlicht. "Het lijkt wel een beetje een hype geworden", denken ze. Zelf volgens ze al het nieuws via speciale noorderlicht Facebookgroepen. "En we hebben gelijk een app geïnstalleerd."

Lapland

Als echte professional blijft Marcel tot twee a drie uur 's nachts op de dijk. Het drietal van Celia houdt het nog een half uurtje vol, zeggen ze. "En als we het vanavond niet te zien krijgen, boeken we een reisje naar Lapland."

Helaas voor de aanwezigen was het noorderlicht vannacht niet te zien. Toch is het Marcel wel gelukt om een paar mooie plaatjes te schieten, onder andere van een vallende ster en de Grote Beer.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.