Ga naar Content
Een vrouw lacht naar de camera, draagt een traditionele gele sari met een witte en rode rand, versierd met een hoofddeksel en sieraden. Ze staat in een park met beelden zichtbaar op de achtergrond.
Haarlem

Geen hoedjesparade, maar traditionele sluier voor Haarlemse senator op Prinsjesdag

17 september 2024, 12.01 uur · Aangepast 18 september 2024, 16.53 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Artie Ramsodit

Senator Artie Ramodit uit Haarlem draagt geen hoed maar een sluier, deze Prinsjesdag. Daarmee wil ze de traditie van het dragen van een hoed op de derde dinsdag van de maand eren, maar dan met haar eigen achtergrond. Deze ornhi uit India is gemaakt door stadsgenoot Helina Guleria. 

Modeontwerpster en textielkunstenares Helina is bij de aankomst van de politici in Den Haag. Ze is speciale gast van senator Artie Ramsodit. De twee delen Indiase roots, en willen dat vandaag graag uitdragen. 

Bij de installatie van Artie in de Eerste Kamer, in juni vorig jaar, was Helina al door Artie gevraagd om een speciale sari voor haar te maken. De modeontwerpster was net voor haarzelf begonnen, na commercieel werk voor onder anderen Tommy Hilfiger. Maar daar miste ze de autonomie om haar eigen ideeën te kunnen ontwikkelen. 

In een zoektocht naar haar eigen identiteit kon Helina niet om de roots van haar Indiase vader heen. Tijdens een reis raakte ze vooral onder de indruk van de ambachten, die steeds meer dreigen te verdwijnen. Zoals die van de textielbewerkers. Door met hen samen te werken steunt ze hen in het voortbestaan van hun ambacht. En zelf heeft ze nu een eigen collectielijn. 

Tekst gaat door na de foto.

Een kussen met Indiase blokprint van Helina Guleria - Foto: NH Media / Geja Sikma

Het werk van Helina trok de aandacht van politica Artie Ramsodit. Tijdens haar jaren als raadslid in Haarlem droeg ze tijdens speciale gelegenheden al vaak traditionele Hindostaanse kleding. Het is haar manier om respect te tonen, vertelt ze. "Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Of dat nu is door een sluier, een keppel (Joodse hoofdbedekking voor mannen, red.) of hoed te dragen."

Het was voor haar dan ook vanzelfsprekend om voor de Prinsjesdag een sluier te dragen die haar Hindostaanse afkomst laat zien: een ornhi. "We hebben een eigentijdse variant gemaakt die geïnspireerd is door de traditionele orhni. Zo is de hoofdbedekking een soort hoodie geworden, met stroken eraan die je om je heen wikkelt", legt modeontwerpster Helina uit.

Contractarbeiders naar Suriname

De sluier is versierd met beschilderde afbeeldingen van hardwerkende vrouwen, met tekens van water. Het verwijst naar het harde werken dat ook  de goedkope contractarbeiders uit India moesten doen, toen ze na het afschaffen van de slavernij in Suriname door Nederlandse kolonisten werden overgevaren om het werk op de plantages te doen. 

Tekst gaat door na de foto. 

Ornhi van ontwerpster Helina Guleria voor senator Artie Ramodit - Foto: Helina Guleria

Artie Ramsodit is een nakomeling van één van deze contractarbeiders. Samen met Helina heeft ze het Ornhi-project opgezet en gezocht naar verschillende culturele activiteiten uit India die het land met het westen kan verbinden.

Ze organiseren evenementen om hun boodschap kracht bij te zetten: dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. "Je kleding vertelt je verhaal", legt Artie uit. "En samen vertellen we het verhaal van de Nederlandse samenleving. Het is een gedeelde geschiedenis." 

Prinsjesdag

Artie en Helina benadrukken dat ze juist met het project en het maken en dragen van de kleding die verbinding willen creëren, en niet het onderscheid benadrukken. Helina door samen te werken met de Indiase textielbewerkers, maar door haar eigen moderne twist er aan te geven. Artie door zich als GroenLinks-PvdA politica een sterke rechtsstaat na te streven. 

Maar juist tijdens deze Prinsjesdag, de eerste met een nieuw kabinet van PVV, BBB en NSC, kan de Haarlemse politica het niet nalaten een statement te maken. "We moeten nu wel voorkomen dat we iets kapot maken van die rechtsstaat. We moeten niet bij voorbaat mensen uitsluiten."

Helina kijkt toe hoe Artie in de Ridderzaal de ornhi in vol ornaat draagt tussen alle andere vrouwen met hoedjes. Als half Nederlandse en half Indiase is de Haarlemse ontwerpster benieuwd wat het straks losmaakt. Zelf voelt ze wrijving als ze nadenkt over het koloniale verleden van haar voorouders en het verdriet van de contractarbeiders. "Het heeft wel impact op me."

Beide vrouwen vertellen op 5 oktober aanstaande in het Maritiem Museum in Rotterdam hun verhaal van het Ornhi-project en de culturele verbinding die ze zoeken. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]