Ga naar Content

Noord-Hollanders positiever over portemonnee en economie, maar zorgen blijven

Leden van het NH Nieuws-panel zijn positiever over de Nederlandse economie en hun eigen portemonnee dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek dat NH voor Prinsjesdag deed en waaraan 1.551 mensen meededen. Toch zijn de zorgen over inflatie en hoge energieprijzen nog niet weg, en blijven de deelnemers scherp letten op hun uitgaven. 

Foto: Adobe Stock

Bijna een kwart vindt dat het economische uitstekend gaat, en 39 procent vindt het voldoende. En dat is positiever dan een jaar geleden. En helemaal vergeleken met 2022 toen de prijzen van producten en energie de lucht in schoten. Maar, zeggen de deelnemers van NH Nieuws-panel ook: dat het met de economie goed gaat, betekent niet dat iedereen profiteert. Meerderen geven aan zorgen te hebben over een groeiende kloof tussen arm en rijk in het land. 

Bekijk hieronder de grafiek over hoe de panelleden aankijken tegen de economie in het land en de verschillen tussen 2024, 2023 en 2022. Tekst gaat eronder verder.

Het grootste deel van NH Nieuws-panelleden (50 procent) geeft aan dat hun financiële situatie gelijk is gebleven. Bijna een kwart (21 procent) is er op vooruitgegaan, maar een iets hoger percentage (25 procent) zegt er juist op achteruit te zijn gegaan.

Status eigen portemonnee

"Meer salaris, maar minder dan de inflatie. Dus, tja voelt als meer, maar feitelijk heb ik iets ingeleverd", verwoordt Jeroen uit Enkhuizen een veelgehoord geluid. Maar over het algemeen zijn de meeste deelnemers tevreden over hun eigen financiën. In totaal 72 procent beoordeelt die als voldoende tot goed. Maar er wordt wel goed op de uitgaven gelet en bij voorkeur voldoende gespaard. "Het kan altijd beter! Maar ik moet het doen met wat ik heb", aldus Michaël uit Heemskerk.

Bekijk hieronder de grafiek hoe de panelleden aankijken tegen hun financiële positie en de verschillen tussen 2024, 2023 en 2022. Tekst gaat eronder verder.

De vrees voor nog steeds hard stijgende prijzen zorgt er ook voor dat er zorgen zijn over mensen hun koopkracht het komend jaar. Zo zegt Kato uit Medemblik: "De zorgpremie wordt volgend ook weer duurder."

Er is ook een grote groep (35 procent) die verwacht er komend jaar op achteruit te gaan. Slechts 8 procent verwacht het financieel beter te krijgen, terwijl helft (50 procent) zegt dat hun financiële positie gelijk blijft. En voor 7 procent is het nog onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. "Ik kan niet in de toekomst kijken en bovendien heb je veel zaken niet zelf in de hand", aldus Alkmaarder René.

Bekijk hieronder de grafiek hoe de panelleden verwachten dat hun financiële positie zich het komend jaar ontwikkeld en de verschillen tussen 2024, 2023 en 2022. Tekst gaat eronder verder.

Verantwoording
Onder de iets meer dan 6.400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken de economie van Nederland, hun eigen portemonnee en hun financiële verwachtingen voor het komend jaar

Het betekent niet dat de gemiddelde Noord-Hollander dit vindt, maar puur bedoeld om een thermometer in de samenleving te stoppen. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play