Ga naar Content

Podcastmaker onderzoekt: kan er een nieuwe wijk als Rosehaghe in Haarlem ontstaan?

Rosehaghe, een prachtige Haarlemse woonwijk met tevreden bewoners. Maar ook een wijk die al meer dan 100 jaar oud is. Dat werpt de vraag op: kan er anno 2024 in Haarlem een nieuw Rosehaghe worden gebouwd? Het antwoord vindt podcastmaker Maikel Ineke in aflevering 3 en 4 van de NH-podcast Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk.

Een inkijkje in één van de sociale huurwoningen in Rosehaghe, in 1982 - Foto: Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer

Het contrast is groot: 100 jaar geleden werd een grote wijk als Rosehaghe gebouwd om aan de vraag naar woningen te voldoen, tegenwoordig bouwen sommige gemeenten zeecontainers om tot sociale huurwoningen. Waar is het misgegaan met de sociale huursector? Dat vroeg Maikel zich af toen hij de podcast over Rosehaghe maakte.

Tekst loopt door onder de foto.

Journalist Maikel Ineke maakt een podcast over de wijk Rosehaghe. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

In aflevering 3 spreekt hij met bewoners van de wijk. Zo is er Krijn, die sinds zijn pensionering een groot deel van zijn tijd besteedt aan de wijk: van het maken van de buurtkrant tot het verzorgen van lezingen in ‘t Zaeltje. En er is Minke, die ook al direct de behoefte voelde om iets voor de wijk te doen toen ze een woning in Rosehaghe vond. Zij maakte een fotoboek van alle bewoners van de wijk.

Sociale verbondenheid in Rosehaghe is groot

Als de woningen zo geliefd zijn en de sociale verbondenheid zo groot is, waarom worden wijken als Rosehaghe tegenwoordig dan niet meer gebouwd? Maikel trekt voor het antwoord op die vraag naar het stadhuis, waar hij met wethouder Floor Roduner spreekt. Kan er anno 2024 nog een wijk als Rosehaghe worden gebouwd in Haarlem?

NH-podcast Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk

Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk is een vierdelige NH-podcast over goed wonen in Haarlem, toen en nu. De eerste twee afleveringen werden afgelopen donderdag gepubliceerd. Sinds vandaag zijn ook aflevering 3 en 4 te beluisteren via deze site en via Spotify. De podcast is mogelijk gemaakt met steun van het Haarlems Media Fonds. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook

Lees ook