Ga naar Content

Dankzij speciaal schoolprogramma kon 'bronzen' Luuc van Opzeeland blijven windsurfen

De Olympische Spelen van Parijs liggen alweer een maand achter ons, maar bronzen windsurfer Luuc van Opzeeland liet zich gisteren nog graag huldigen op zijn oude middelbare school in Hoofddorp. Want het talentenprogramma van het Kaj Munk College zorgde ervoor dat Luuc ook onder schooltijd kon blijven trainen, en daar heeft hij de vruchten van geplukt.

Windfoiler Luuc van Opzeeland terug op Kaj Munk in Hoofddorp - NH Nieuws

Het past nog net even, op de maandagochtend. De inmiddels in Canada wonende Van Opzeeland (25) is anderhalve dag in Nederland, voor een sponsoractiviteit en om z'n ouders snel te zien. Maar ook voor zijn oude middelbare school maakt hij graag tijd.

"Ik krijg er flinke flashbacks van als ik hier rondloop. Het is ook al een jaar of acht geleden dat ik hier voor het laatst was", vertelt hij glimlachend. "Maar ik had een dealtje met mijn oude gymleraar gesloten dat als ik een medaille won in Parijs, dat ik dan nog een keer langs zou komen."

Deal met oude gymleraar

Die medaille kwam er, en dus mocht de leraar in kwestie, Erik Dekker, hem huldigen in de aula. "Het is super hoe ver Luuc is gekomen in het windsurfen, echt heel gaaf", zegt de zelf ook windsurfende Dekker. "En hij is natuurlijk een voorbeeld voor alle kinderen die hier nu op school zitten."

Dat geldt al helemaal voor de pakweg veertig kinderen die hetzelfde talentenprogramma doorlopen als Van Opzeeland ooit deed. Sporters, dansers, acteurs en modellen, met behulp van de docenten kan er geschoven worden in hun schooltaken om ruimte te maken voor trainingen, wedstrijden en andere verplichtingen.

"Het kan soms lastig zijn om opdrachten op hetzelfde moment als de rest af te krijgen"

Nuna, danst acht uur per week

Een van die kinderen is Marc, die acteert en modellenwerk doet: "Draaidagen zijn vaak doordeweeks, dus dan helpt de school om te zorgen dat ik daarheen kan. Dat helpt wel heel erg." Nuna danst acht uur per week, en maakt ook maximaal gebruik van de regeling. "Doordat die trainingen over alle dagen van de week zijn verspreid kan het soms lastig zijn om schoolopdrachten op hetzelfde moment af te krijgen als de rest van de klas."

Ook Van Opzeeland volgde dus het programma, iets dat hem veel heeft geholpen. "Het is absoluut een extra opstapje geweest naar nu, want ook als jongeling moet je veel reizen en uren maken op het water, hoe laag je misschien ook op de wereldranglijst staat."

Vallen en opstaan

Na de huldiging nam de windsurfer uitgebreid de tijd voor vragen van de kinderen uit het talentenprogramma. Zijn oude gymleraar Dekker hoopt dat de leerlingen vooral twee dingen goed hebben onthouden. "Dat het belangrijk is om ook je studie op peil te houden, omdat dat rust in je hoofd geeft. En dat zo'n reis zoals die van Luuc altijd met vallen en opstaan gaat, en dat ook dan goed kan komen."

Of dit dan de laatste keer is dat Van Opzeeland zijn opwachting maakt op het Kaj Munk? "Ik heb er veel zin in om de komende vier jaar nog weer wat beter te worden, en wie weet sta ik hier dan na de Spelen in Los Angeles wel weer. Zo lang ik er maar plezier in heb."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]