Ga naar Content

Den Helder ziet marinetrots herrijzen na investering nieuwe kabinet

Inwoners van Den Helder zijn enthousiast over de plannen van de regering om extra te investeren in de marine, zoals aangekondigd tijdens Prinsjesdag. De stad kan hierdoor weer groeien door de verwachte toename van werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden, met extra schepen en personeel voor de marine. 

Duikvaartuigen van de Koninklijke Marine, waaronder degene die bij Zandvoort werd ingezet - Foto: Ministerie van Defensie

Het regeerprogramma is duidelijk: door de oorlog in Oekraïne en de dreiging van Rusland moeten de strijdkrachten worden versterkt. Zo stelt het kabinet in het akkoord: “Dit kabinet investeert extra in Defensie om de defensie-uitgaven te laten voldoen aan de NAVO-norm. Ook worden financiële instellingen aangemoedigd om meer te investeren in de defensie-industrie.”

Gedeelde plek 

Het is in lijn met de uitkomst van een peiling onder NH-panelleden. Daaruit blijkt dat een groot deel van hen investeren in defensie belangrijker vindt dan voorheen. Vorig jaar stond het onderwerp op plek tien van de prioriteiten, dit jaar op plek drie, direct na de thema's zorg en woningbouw. 

Net als defensie vinden leden ook het onderwijs belangrijk. Thema's als milieu en klimaat of armoedebestrijding worden minder belangrijk bevonden, zo blijkt uit de peiling. 

Tekst loopt door onder de video.

"Het is heel gunstig voor Den Helder als de marine weer in oude glorie hersteld wordt" - NH Nieuws

Uit de reacties op straat in Den Helder blijkt dat inwoners de extra investering waarderen, vooral voor de verbetering van de leefbaarheid in de stad. Ze vinden dat er weinig over is van de marinestad zoals die ooit was door alle bezuinigingen van de afgelopen decennia. "Dit is een kans om de marine en de stad weer in oude glorie te herstellen," luidt het oordeel. 

Wel merkt een mevrouw op: "Je wil vrede, dus eigenlijk heb je liever dat het niet nodig is."

Extra personeel 

De Koninklijke Marine is blij met de steun uit Noord-Holland, zo laat een woordvoerder weten: "Het is fijn dat er zoveel draagvlak is voor investeringen in Defensie. Deze zijn essentieel om Nederland en onze NAVO-bondgenoten veilig te houden. Voor de marine betekent dit onder meer de aankoop van twee extra fregatten en helikopters, evenals investeringen in onze inlichtingencapaciteit."

Door de uitbreiding van het materieel is Defensie ook op zoek naar extra personeel: "De komende jaren heeft de marine behoefte aan meer medewerkers. We hebben niet alleen militairen nodig, maar ook technisch personeel in Den Helder voor het onderhoud van onze schepen en wapensystemen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play