Ga naar Content

Opmeer wil noodopvang met half jaar verlengen, maar wel met minder asielzoekers

De gemeente Opmeer wil de opvang voor ruim 200 asielzoekers aan de Opmeerderweg zes maanden langer openhouden. Voordat er een besluit valt, wil de gemeente nog met de politiek in gesprek. Wel wordt het aantal opvangplaatsen verminderd naar 125.

Noodopvang Opmeer - Foto: NH Media

Sinds juni worden meer dan 200 asielzoekers opgevangen bij bedrijventerrein De Veken, aan de rand van het dorp. Oorspronkelijk zou de noodopvang tot eind oktober openblijven, in afwachting van een nieuwe opvanglocatie.

De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Deze nieuwe opvang zal naast de huidige noodopvang komen en blijft maximaal vijf jaar open. Welke locatie hiervoor wordt gekozen, is nog niet bekend.

Nu de deadline nadert laat de gemeente weten dat het voor deze datum niet lukt om een nieuwe opvang te realiseren. Dit komt, aldus verantwoordelijk wethouder Tesselaar, omdat het meer tijd kost dan gedacht om financiële afspraken te maken en de nieuwe opvang te ontwerpen.

"Daarom wordt voorgesteld om vooruitlopend op de nieuwe opvang de vergunning voor de noodopvang te verlengen tot en met 26 april 2025", meldt de gemeente. Wel wordt het aantal asielzoekers teruggebracht van 200 naar 125 asielzoekers. Ook het aantal woonunits op het terrein wordt afgebouwd.

Verantwoordelijkheid nemen

Het nieuwe kabinet wil de Spreidingswet afschaffen, maar zolang deze nog van kracht is, wil de gemeente haar verantwoordelijkheid nemen. "De behoefte aan opvang blijft groot, omdat de omgevingslocaties in het land vol zitten. Ons college neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om asielzoekers op te vangen."

De inwoners zijn inmiddels door de gemeente op de hoogte gebracht. Op 19 september wordt de verlenging van de noodopvang in de gemeenteraad besproken.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.