Ga naar Content

Twintigste aanhouding in groot onderzoek naar reeks explosies in Alkmaar

Een 22-jarige man uit Alkmaar is dinsdag aangehouden in het onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor meerdere explosies in een criminele oorlog tussen twee groepen.

Foto van eerdere arrestatie, beeld ter illustratie - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De politie heeft inmiddels twintig verdachten aangehouden in verband met de reeks explosies in Alkmaar, waaronder uitvoerders, tussenpersonen en opdrachtgevers. Uit onderschepte chatgesprekken blijkt hoe deze explosies zorgvuldig werden gepland, voorbereid en uitgevoerd. Beelden van deze gesprekken en andere camerabeelden werden in mei getoond tijdens een uitzending van Bureau NH.

Kort na de uitzending arresteerde de politie twee belangrijke opdrachtgevers. Een 23-jarige man uit Amsterdam, die opereerde onder de naam 'Klaas Vaak', en een 19-jarige man uit Amsterdam, bekend als 'Willem K.'

De uitvoerders zijn meestal jongens tussen de 14 en 20 jaar. Ze worden gelokt met beloningen van duizenden euro's. In werkelijkheid krijgen ze vaak niets of veel minder betaald, meldt de politie. 

Criminele oorlog

Alkmaar is het toneel van een crimineel conflict tussen twee rivaliserende groepen, meldt de politie. Begin dit jaar werd de stad meerdere keren opgeschrikt door explosies, waaronder drie op één dag bij woningen aan de Ruusbroechof, Mesdaglaan en Olieslagerstraat. Ook op de Baansingel en Lekstraat vonden herhaaldelijk explosies plaats, wat de onrust in de stad verder deed toenemen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.