Ga naar Content

Alkmaar Ontzet-icoon krijgt eigen kleur terug: "Een warmwit Victorientje"

Het beeld van Victorientje in het Alkmaarse Victoriepark krijgt haar oorspronkelijke kleur terug. De oude witte verf is verwijderd, waardoor het beeld nu warmwit met rode natuursteen wordt.

Het gezelschap krijgt uitleg van Paul Schulten van de Kunstwacht - Foto: Streekstad Centraal

Het Victoriemonument wordt gerestaureerd. Victorientje, zoals het beeld door Alkmaarders genoemd wordt, krijgt na de opknapbeurt een andere uitstraling. Het beeld herdenkt de overwinning op de Spanjaarden in 1573, bekend als Alkmaar Ontzet, en was tot voor kort glimmend wit.

"Victorientje is nu kaal en uitgekleed", zegt wethouder Anjo van de Ven, verantwoordelijk voor cultuur en erfgoed, tegen mediapartner Streekstad Centraal tijdens een rondleiding bij het in de steigers staande beeld. "Het is de bedoeling dat ze op 8 oktober weer prachtig tevoorschijn komt."

Tekst gaat verder onder foto.

Eerder verwijderde de Kunstwacht dikke lagen verf - Foto: Streekstad Centraal

Paul Schulten van de Kunstwacht, die de restauratie uitvoert, legt uit: "De sokkel is oorspronkelijk gemaakt van rood zandsteen. Het beeld zelf is van euville, een witte kalksteen uit Frankrijk. Het beeld is pas later beschilderd. We gaan het opnieuw schilderen, maar dan in de kleuren van het oorspronkelijke natuursteen."

Hierdoor krijgt Victorientje de kleuren terug die de kunstenaar oorspronkelijk had bedacht. "In het begin van de twintigste eeuw schilderden ze alles wit. Maar de stad was vroeger veel kleurrijker. Dat brengen we nu terug."

Tekst gaat verder onder de foto.

Frits Westerkamp: Victorientje is hét symbool van Ontzet - Foto: Streekstad Centraal

Het moet snel gebeuren, want over een paar weken viert Alkmaar haar 451e Ontzet. "Dat gaat zeker lukken", zegt wethouder Van de Ven. Ook de voorzitter van de 8 October Vereeniging heeft er alle vertrouwen in.

"Op 7 oktober is hier weer het Ontzetspel", vertelt Frits Westerkamp. "Het park staat dan vol met mensen die dit willen meemaken. Hier is destijds het hardst gevochten, daarom staat Victorientje hier." Volgens de voorzitter is zij hét symbool van Alkmaar Ontzet. "Mooi dat het beeld wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke kleuren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Streekstad Centraal

Ook erfgoedwethouder Van de Ven heeft hoge verwachtingen. "Ik denk dat de Alkmaarders dit heel mooi gaan vinden," zegt ze. "Ze zullen vast verrast zijn." Ze had geen twijfels toen Kunstwacht voorstelde om het beeld in de oorspronkelijke kleuren terug te brengen. "Dit wordt prachtig. We krijgen een warmwit Victorientje terug."

De nieuwe verflaag kan 'ademen', legt Paul Schulten van Kunstwacht uit. Dat is veel beter voor het beeld. De oude lagen verf verstikten Victorientje namelijk. "Een bijkomend voordeel is dat de ademende verf heel mat is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]