Ga naar Content

Kevin S. schoot Lavernie (25) voor de ogen van zijn vrienden dood, nu moet hij 14 jaar de cel in

De 27-jarige Kevin S. moet veertien jaar de gevangenis in voor het doodschieten van Lavernie Martis (25), vorig jaar augustus voor de deur van een café in Den Helder. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Bij de schietpartij raakten nog twee mensen gewond, van wie één zwaargewond. De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij meerdere keren in de richting van het slachtoffer schoot terwijl er veel onschuldige mensen bij stonden.

Gedenkplek voor de omgekomen Lavernie Martis (25) in Den Helder - Foto: Kelly Blok/NH Media

Aan de schietpartij, op 5 augustus vorig jaar, ging een ruzie vooraf. Verdachte Kevin S. (27) heeft van het begin af aan verklaard uit zelfverdediging te hebben geschoten. Hij gaf aan 'bang te zijn geweest' voor het overleden slachtoffer Lavernie Martis. Maar de rechter gaat daar niet in mee. Ze vindt het onbegrijpelijk dat Martis om 'een futiele aanleiding' is doodgeschoten. Bovendien bleek tijdens de zitting al dat S. niet betrokken leek bij de ruzies en conflicten.

"Lavernies dood laat diepe sporen na bij de nabestaanden. Hun dierbare is van de ene op de andere dag uit hun levens ontnomen. Uit de verklaringen, die de nabestaanden op de rechtszitting hebben voorgelezen, bleek hoe ingrijpend de gevolgen voor hen zijn."

Bewust risico

Bovendien zijn bij de schietpartij meerdere mensen gewond geraakt, en dat had niet gehoeven, vindt de rechtbank. "Door vijf keer op het slachtoffer te schieten, terwijl het op dat moment druk was op straat en er meerdere mensen vlak bij het slachtoffer stonden, heeft S. bewust het risico genomen dat hij ook iemand anders zou raken."

"Dat is ook gebeurd, een willekeurig slachtoffer raakte daardoor levensgevaarlijk gewond. Het is een wonder dat hij de schietpartij heeft overleefd." Wel heeft deze man blijvende klachten, zowel fysiek als mentaal, aan de schietpartij overgehouden.

Strafblad

De rechter geeft aan met de uitspraak van veertien jaar celstraf er rekening mee te hebben gehouden dat Kevin S. een strafblad heeft en nog in zijn proeftijd zat toen hij Lavernie Martis dodelijk verwondde. Het Openbaar Ministerie had eerder zeventien jaar celstraf geëist.

Ook moet S. in totaal ruim 100.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]