Ga naar Content

Nepagenten roven alle sieraden van 88-jarige vrouw: "Mijn moeder is er kapot van"

Een 88-jarige vrouw uit de gemeente Stede Broec is deze week slachtoffer geworden van een babbeltruc, waarbij ze in goed vertrouwen al haar sieraden meegaf aan een nepagent. De vrouw is het vertrouwen in de mensheid compleet kwijt, is er ziek van en schaamt zich kapot. En ze is niet de enige: ook in Midwoud proberen nepagenten hun slag te slaan.

Foto ter illustratie - Foto: ANP/Patricia Rehe

Het begon met een belletje van de bank. Er was iets mis met de rekening van het 88-jarige slachtoffer uit de gemeente Stede Broec. Er was gepind met haar pinpas, en dus werd er afgesproken dat een rechercheur van de politie langs zou komen om de pinpas met pincode op te halen.

Daarnaast liep er net een ‘mooie aanbieding’; een gratis verzekering voor sieraden. In goed vertrouwen legde het slachtoffer al haar sieraden op een dienblaadje, zodat er goede foto's genomen konden worden.

"Mijn moeder is zo goed van vertrouwen en heel erg lief", vertelt de dochter van het slachtoffer. "Ze speelden heel erg in op haar vertrouwen en vroegen allemaal persoonlijke vragen. De 'medewerker' vroeg of ze kinderen had en vroegen zelfs naar tips voor een goed huwelijk. Ze gingen zo manipulatief te werk. Ik denk dat veel meer ouderen hierin zouden kunnen trappen."

Op de stoep

Een nepagent in burger stond al snel bij haar op de stoep. Een keurige goedgeklede man van een jaar of 35, denkt ze. De pinpas werd afgegeven en de sieraden werden op de foto gezet. "Daarbij zaten allerlei erfstukken, maar ook de trouwring van mijn moeder die gemonteerd was aan de trouwring van haar moeder. Daar is ze nog het meest ziek van."

"Mijn moeder slaapt er slecht door en is er helemaal kapot van"

Dochter van 88-jarige slachtoffer

De nepagent vertelde vervolgens dat hij in de auto betere apparatuur had om de sieraden te fotograferen en nam ze vervolgens mee naar buiten. In de tussentijd werd ze weer gebeld door een 'medewerker' van de bank die haar aan de praat hield. "Het kan wel even wat tijd in beslag nemen, dus het duurt nog wel even", werd haar verteld toen ze argwaan begon te krijgen. Ook kreeg ze het advies om er met niemand over te praten. 

Dankzij een oplettende vriendin die het verhaal niet vertrouwde, kon de pinpas snel worden geblokkeerd. "Dat is nog een geluk geweest, maar de sieraden zijn wel weg", vertelt de geschrokken dochter van het slachtoffer. "Mijn moeder slaapt er slecht door en is er helemaal kapot van. Ze wil ook niet met naam en toenaam worden genoemd omdat ze zich ontzettend schaamt. Die mensen die dit gedaan hebben zijn zo gemeen, zo harteloos."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

En ze is niet de enige: ook in Midwoud probeerden nepagenten hun slag te slaan. Zo gingen ze langs bij de 88-jarige Toon Steltenpool en zijn vrouw Tineke. Daar begon het ook met een telefoontje. "Er werd verteld dat er veel inbraken waren en dat er documenten waren gevonden met de naam van mijn vader", vertelt dochter Antoinette Sinnige. "Waarschijnlijk pakken ze het telefoonboek erbij en bellen ze op goed geluk naar willekeurige nummers in de hoop dat er iemand hapt."

"Voorheen stonden alle deuren altijd open, nu zit alles potdicht"

Toon Steltenpool over zijn geschrokken ouders

Bij de familie Steltenpool werd verteld dat een agent langs zou komen om geld ‘veilig te stellen’. "Mijn vader is toen op zoek gegaan naar spaargeld en toen hij terugkwam, hadden ze de telefoon al opgehangen. Daardoor rook mijn vader uiteindelijk onraad. We hebben heel veel geluk gehad, maar mijn ouders zijn er enorm van geschrokken. Ze zijn ook bang dat de oplichters alsnog langskomen. Voorheen stonden alle deuren altijd open, nu zit alles potdicht."

De twee dochters willen vooral ouderen waarschuwen voor de babbeltrucs. En daar ligt vooral een taak voor de familie van ouderen. "Mijn moeder leest nog steeds de krant, maar die heeft deze manier van oplichting totaal gemist", vertelt de dochter van het 88-jarige slachtoffer. "Bespreek het dus vooral met je ouders, want de gevolgen zijn ontzettend groot. Ik hoop dat mijn moeder er nog bovenop komt."

Wat kan je volgens de politie doen tegen nepagenten?

Hang direct op als je wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens. Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of je echt gebeld bent door een politiemedewerker. Als je informatie hebt doorgegeven: laat niemand binnen.  

Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.

Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs.

Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.