Ga naar Content
Een vrouw en een man zitten aan een tafel in een levendige binnenomgeving. De vrouw lacht terwijl de man geconcentreerd kijkt. Op de achtergrond zijn mensen zichtbaar, bezig met verschillende activiteiten. Een QR-code en tekst in het Nederlands worden wee
Zaanstreek-Waterland

Banenmarkt in Zaanstreek-Waterland biedt kansen voor anderstaligen

19 september 2024, 16.03 uur · Aangepast 19 september 2024, 17.00 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Migranten uit onder andere Syrië en Afghanistan waren vandaag in Purmerend op een speciaal georganiseerde banenmarkt voor werkzoekenden die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Zo ook een voormalige lasser uit Syrië die graag hier aan de slag wil.

"In Syrië heb ik 15 jaar als lasser gewerkt, maar hier in Nederland heb ik geen diploma, en dat heb ik wel nodig om hier als lasser aan de slag te kunnen," vertelt hij. Toch ziet hij nieuwe mogelijkheden. "Ik wil graag vrachtwagenchauffeur worden", zegt hij hoopvol.

De banenmarkt wordt georganiseerd vanwege de hoge drempel die reguliere banenmarkten vormen voor mensen die de Nederlandse taal niet volledig beheersen. "Veel mensen voelen dat ze 1-0 achterstaan ten opzichte van Nederlands sprekende werkzoekenden", vertelt Chris Ceinos van het Werkgevers Servicepunt in Zaanstreek-Waterland. "Door een laagdrempelige sfeer te creëren, hopen we deze groep beter te ondersteunen."

De organisatoren benadrukken dat het leren van de taal vaak hand in hand gaat met het vinden van werk. "Het idee is dat mensen de taal ook leren door te werken", aldus Ceinos. 

Verhalen uit de praktijk

Op de banenmarkt waren veel verschillende verhalen te horen van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe start.

Tekst loopt door onder video

Banenmarkt in Zaanstreek-Waterland biedt kansen voor anderstaligen - NH Nieuws

Een voormalige politieambtenaar uit Afghanistan, die als hr-manager werkte, vertelde dat zij het moeilijk vindt om hier in Nederland vergelijkbaar werk te vinden. Ze hoopt haar met haar administratieve ervaring op een financiële afdeling terecht te komen. "Ik heb wel vacatures gezien in de financiële sector, maar de eisen zijn erg hoog." Voorlopig blijft ze vrijwilligerswerk doen bij Vluchtelingenwerk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]