Ga naar Content

Criminelen profiteren van privacywet om drugs via Schiphol te smokkelen

Privacywetgeving maakt het voor criminelen makkelijker om drugs via Schiphol het land in te smokkelen. Door de strenge regels mag het Openbaar Ministerie (OM) vermoedens over een samenwerking tussen luchthavenmedewerkers en criminelen niet delen. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer vraagt de nieuwe regering om een oplossing. 

Zo strijdt Haarlemmermeer tegen drugscriminaliteit op Schiphol - NH Nieuws

Werkgevers als KLM of Schiphol zelf kunnen naar aanleiding van die informatie namelijk iemands personeelspas intrekken. Met zo'n pas kunnen zij op voor criminele interessante plekken komen, zoals op het platform of in het bagageruim.

"Als een vliegtuig met drugs aankomt, moeten die drugs vanuit die vlucht naar buiten. Dat kunnen alleen mensen met een Schiphol-pas doen", legt Marianna Schuurmans uit. De afgelopen drie jaar kreeg de gemeente zo'n zes miljoen euro subsidie om ondermijning op de luchthaven aan te pakken. Een deel van dat geld is ingezet voor het weerbaar maken van personeel. 

"Als je er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit"

Burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans

Dat gebeurt bijvoorbeeld met trainingen waarin medewerkers en stagiairs worden geconfronteerd met situaties waarin criminelen een poging kunnen doen om ze te ronselen. "Als je in je werkkleding onderweg naar huis bent of op sociale media deelt dat je op Schiphol werkt bijvoorbeeld." Door dat niet te doen, kun je de kans dat je wordt aangesproken verkleinen. 

Melden heeft zin

Mocht dat toch gebeuren, dan is het volgens Schuurmans belangrijk om het meteen te melden. "Maar blijf ook nee zeggen. Ze kunnen de druk soms behoorlijk opvoeren. [...] Als je er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit." Melden heeft écht zin, belooft de burgemeester. Werkgevers kunnen dan ook te hulp schieten door je bijvoorbeeld op een andere plek neer te zetten, zodat je voor criminelen niet meer interessant bent.  

Volgende week wordt een nieuwe reeks voorlichtingsvideo's verspreid onder Schiphol-personeel. Daarin deelt onder andere een oud-Schipholmedewerker zijn ervaring, maar komt ook een ex-ronselaar aan het woord. Scholen met opleidingen voor Schiphol-personeel krijgen een lespakket met voorlichtingsvideo's aangeboden.

Meer over drugshandel op Schiphol

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]