Ga naar Content

Stemming in Bloemendaal omgeslagen: komt er nu toch een hospice?

In tegenstelling tot een maand geleden voelt Pauline Jäger van Hospice Haarlem zich nu gesteund door de Bloemendalers. Toen hield een aantal bewoners de komst van een hospice in het dorp nog tegen. Gisteravond was de stemming wel even wat anders. Op drukbezochte lezingen over de noodzaak van een hospice werd een duidelijk signaal afgegeven door zowel actievoerders als bewoners.  

Pauline Jäger, directeur Hospice Haarlem - Foto: NH Media

"Duin en Daal in Bloemendaal, 't is een triest verhaal", zongen actievoerders voorafgaand aan de lezing bij het gemeentehuis. "In een luxe villawijk ligt daar verscholen in het groen, een symbool van egoïsme en je reinste onfatsoen." 

Voorafgaand aan een lezing om juist de noodzaak van een hospice in Bloemendaal te onderstrepen, kwamen zo'n vijftig bewoners uit de regio naar het gemeentehuis van Bloemendaal. De frustratie dat bewoners in een villawijk de plannen voor een sterfhuis hadden tegen gehouden, veroorzaakte veel consternatie in het hele land.

Verzet van enkeling

Burgemeester Ankie Broekers-Knol benadrukte dat het maar een enkeling was die zich tegen het hospice keerde. Twee volle zalen voor de lezingen van een longarts en de directeur van Hospice Haarlem bevestigen dat beeld van de burgemeester.

"We willen een tegengeluid laten horen", zegt politicus Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal die de lezingen organiseerde. "Er is verontwaardiging over de ontstane situatie, maar we willen nu niet ingaan op wat er gebeurd is. Nu moeten we kijken of we het wel kunnen realiseren hier in Bloemendaal."

Tekst loopt onder het kader verder.  

Actievoeren betuigen zingend steun aan hospice in Bloemendaal met fel verzetslied - Foto: NH Media

Waarom zijn er meer hospices nodig? 

Pionier van het fenomeen hospice is de Britse arts en verpleger Cicely Sanders. Zij omschreef het doel als volgt: "We will do all we can, not only to help you die peacefully, but also to live until you die."

Vorig jaar kregen 8.000 mensen te horen dat ze niet in één van de 490 hospices terecht konden om hun laatste dagen in leven door te kunnen brengen. Bij het Hospice Haarlem kwamen vorig jaar 278 aanvragen voor een van de zes bedden binnen. Er was maar plek voor veel minder dan de helft stervenden.

"Gemiddeld moest ik dus drie keer per week iemand teleurstellen", benadrukt directeur Pauline Jäger van Hospice Haarlem. 

Longarts en deskundige in de palliatieve zorg Sander de Hosson waarschuwt al langer dat de roep om dergelijke sterfbedden steeds meer gaat worden, nu er meer vergrijzing is en de mensen ook lager thuis (moeten) blijven wonen. "En we weten uit onderzoek dat zeven op de tien mantelzorgers overbelast is."

"Het heeft iets los gemaakt"

Pauline Jäger, directeur Hospice Haarlem

De grote belangstelling bij de lezingen in Bloemendaal, ontroert directeur Pauline Jäger van Hospice Haarlem. Het maakt de teleurstellende ervaring wat minder bitter. "Ik ben zo blij te zien dat het hier wel leeft. Ik zie dat het iets heeft los gemaakt."

Met indringende filmpjes laat Pauline zien hoe belangrijk een hospice is voor bijvoorbeeld Marlon Witteman. Die vertelt opgewekt haar verhaal vanaf haar sterfbed, waar ze door vrijwilligers wordt verzorgd en in de watten wordt gelegd. 

Net een droom

Nadat ze thuis weer kotsend de nacht had doorgebracht door haar ziekte, was Marlon bang dat ze haar mantelzorgende vriendin 'kapot' zou maken, vertelt ze in de camera. "En dat wil je echt niet!" Gelukkig kan ze in het hospice aan de Dreef in Haarlem terecht. "Hier is het net een droom. Zo wil je toch eindigen? Dus ik heb bedacht dat ik er nog een weekje aan vast plak."

De zaal met Bloemendalers lacht. Onder hen heerst geen taboe voor de dood. Ze halen opgelucht adem als Pauline vertelt dat de familie van de Bloemendaler Theo Eichholtzh zal blijven steunen in de zoektocht naar een tweede locatie. "Moreel en financieel, met een pand waar we voor altijd in kunnen blijven."

Nooit meer 'nee'

Zo kan Pauline blijven dromen van meer ruimte voor de stervenden, zodat ze nooit meer 'nee' hoeft te zeggen tegen een stervende. De positieve stemming tijdens de lezingen ondersteunen die droom. "Het geeft heel veel vertrouwen. De kans dat dit op afzienbare tijd voor elkaar komt, voel ik groeien. Ik zie dat heel veel Bloemendalers achter ons staan. " 

Kijk hier naar de reportage van Jacques, die zijn laatste weken doorbracht in Hospice Haarlem.

Dag uit het leven in een hospice - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]