Ga naar Content

Olympisch kampioen blikvanger bij persconferentie NN Dam tot Damloop

Voor de 38e keer is zondag de NN Dam tot Damloop. Het Noord-Hollandse hardloopfeestje gaat over tien Engelse mijl van Amsterdam naar Zaandam. Vandaag was in het Zaantheater de persconferentie. Met onder meer de twee grote favorieten voor zondag: Olympisch kampioen Joshua Cheptegei en de winnaar van vorig jaar Mathew Kimeli. "Bij het horen van de naam 'Joshua' word ik wel een beetje bang."

Damloop 2024 - Foto: NH Media

"Ik heb het wat rustig aan gedaan na de Olympische Spelen van Parijs deze zomer", laat Joshua Cheptegei weten met een glimlach. De Oegandees won daar deze zomer de gouden medaille op de 10 kilometer. "Afgelopen periode heb ik veel tijd met mijn familie doorgebracht en toen kwam de Damloop. Voor zondag verwacht ik een mooie race en het wordt voor mij de eerste keer dat ik strijd tegen Mathew Kimeli."

Dam tot Damloop: online en op tv
AT5 en NH zenden de Dam tot Damloop aanstaande zondag live uit. We zijn vanaf start van de wedstrijdlopers op de Prins Hendrikkade om 10.00 uur, volgen de 46.000 lopers onderweg, en staan bij de finish in Zaandam.

Lucas Nieuweboer

Naast deze twee Afrikaanse topatleten staat ook Lucas Nieuweboer aan de start op de Prins Hendrikkade. De geboren Alkmaarder won afgelopen jaar zeer verrassend de halve marathon van Egmond. "Dat was het mooiste moment uit mijn carrière tot nu toe." Of de 29-jarige atleet zondag zichzelf ook weer kan verbazen is de vraag. "Ik ga er onbevangen in, want heb onlangs een pijntje gehad. Daardoor ben ik niet in de vorm van Egmond."

Tekst loopt verder onder de video.

Lucas Nieuweboer zat voor het eerst bij de persconferentie voor de Damloop - NH Nieuws

Diane van Es

Bij de afgelopen twee edities kwam Diane van Es beide keren als eerste Nederlandse vrouw over de finish. Ook zij was aanwezig bij de persconferentie in het Zaantheater. "Dit voelt toch een beetje als de aftrap van het wegseizoen."

"De eerste keer dat ik won deed dat veel met me en gaf het me veel zelfvertrouwen", laat Van Es weten als haar mooiste moment bij de Dam tot Damloop. Deze zomer deed de 25-jarige atlete ook mee aan de Olympische Spelen. In Parijs eindigde ze als 16e op de 10 kilometer. "Daarna heb ik wat rust genomen en daardoor weet ik niet precies hoe mijn vorm is."

Atlete Diane van Es - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52