Ga naar Content

Amstelveense olympiërs zijn toe aan vakantie: "Volgende week nog even een WK"

De gemeente Amstelveen huldigde gisteren haar olympische en paralympische sporters. Vier van hen waren aanwezig op het gemeentehuis, waaronder gouden medaillewinnaars Tinka Offereins en Daniel Abraham Gebru. Hoe beleven zij het einde van hun olympische reis?

De topsporters namen uitgebreid de tijd voor foto's - NH Nieuws

"Moe word ik niet echt van al die huldigingen", vertelt Tinka Offereins lachend. De roeister uit de gouden vierzonder van Parijs heeft al de nodige feestjes achter de rug. Ze werd gehuldigd door de koning, de commissaris van de koning in Noord-Holland en door haar eigen roeivereniging, het Amstelveense Okeanos. "Maar morgen ga ik eindelijk naar de zon."

De gouden medaille met het stukje Eiffeltoren erin kreeg ze al meer dan een maand geleden omgehangen. Maar toch is het idee dat ze olympisch kampioen is nog niet ingedaald. Ook niet bij haar moeder Judy: "Het heeft echt weken geduurd voordat ik het een beetje kon beseffen. Je weet dat je dochter ineens op gelijke hoogte staat met een Femke Bol of een Sifan Hassan, dat is uniek."

Thuis in Amstelveen

"Ik deel dit soort momenten graag met m'n familie", zegt Offereins junior. "Ze gaan niet overal mee naartoe hoor, soms is met alleen m'n ploeggenoten op pad ook genoeg. Maar zeker hier, zo dicht bij huis, kunnen ze gerust mee. Gelukkig vinden ze het zelf ook superleuk."

Offereins is niet de enige die met een gouden plak om naar het gemeentehuis is gekomen. Ook paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru won in Parijs, op de individuele tijdrit. Ook hij vond, via een omweg, zijn thuis in Amstelveen.

"Dat dit in de pijplijn zat is ongelofelijk"

Jago van der Most over zijn pleegkind

"Daniel kwam bij ons wonen toen hij een jaar of zeventien was." Aan het woord is zijn pleegvader Jago van der Most. "Hij was in Eritrea al een groot wielertalent, maar dat dit in de pijplijn zat is ongelofelijk. We vinden het zo knap van hem."

Zowel de moeder van Offereins als de pleegvader van Gebru waren aanwezig bij de gouden race van hun kind, het einddoel van jarenlang keihard werken. "Je ziet hoe hard ze trainen, hoe ze van hun sport echt hun beroep maken. Dat je daarvoor soms je studie en verdere carrière tijdelijk voor opzij moet schuiven, dat kan knagen. Maar de beloning is enorm", vertelt moeder Offereins over het traject van haar kind.

Bijna op vakantie

Van der Most vindt het doorzettingsvermogen van zijn zoon haast belangrijker dan het eindresultaat. "Dat je na het vallen, dat onvermijdelijk is, iedere keer weer opstaat, dat vind ik schitterend om te zien. Om keer op keer (Gebru won in Rio 2016 zijn eerste goud, red.) je weer op te laden voor die hele cyclus. Dat is veel groter dan die plak."

Offereins zit op dit moment te genieten van haar vakantie, maar Gebru moet nog heel even door: "Ik moet me nog een laatste keer opladen, want volgende week heb ik nog even de wereldkampioenschappen. Maar daarna kan ik er ook lekker tussenuit."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]