Ga naar Content

Update: AZ reageert voor het eerst op beschuldigingen Berk: "Aantal incidenten zijn niet gebeurd"

AZ heeft zich de afgelopen weken afzijdig gehouden om te reageren op het boek 'Voetbaldroom' van oud-voetballer Finn Berk. Op de achtergrond was de Alkmaarse club bezig met een intern onderzoek naar de beschuldigingen. "Dat onderzoek heeft bevestigd voor ons dat een aantal incidenten niet heeft plaatsgevonden." 

Sportpark Kalverhoek - Foto: Pro Shots / Sonny Lensen

Het onderzoek naar aanleiding van het boek en de beschuldigingen van Berk gingen onder meer over het incident met de fysiotherapeute. De oud-voetballer beschreef in zijn boek dat een medespeler van AZ O-14 van de trainer naakt voor de fysiotherapeute moest staan.

"We hebben met betrokkenen contact opgenomen, waaronder toenmalige teamgenoten, de fysiotherapeute en de trainer. Zij hebben allen verklaard niet bekend te zijn met het incident en sommigen hebben aangeven met zekerheid te stellen dat het nooit is gebeurd."

Reactie Uitgeverij Atlas Contact

Voetbaldroom gaat over hoe Finn Berk onveiligheid heeft ervaren in de voetbalwereld, in de opleiding en ook toen hij later prof was. Aan de reacties die Finn krijgt, merken we dat hij daarin absoluut niet de enige is. Hij wordt overspoeld met steunbetuigingen uit heel Nederland. Finn staat nog steeds volledig achter zijn verhaal en zijn doel dat er aandacht komt voor een verantwoord pedagogisch beleid bij kinderen in de jeugdvoetbalopleidingen.

AZ dreigde met juridische stappen naar aanleiding van het boek. En wij hadden inderdaad weerwoord moeten vragen op dit punt. Omdat het gedoe over het douche-incident het veel belangrijkere en grotere verhaal van het boek dreigde te overschaduwen hebben we besloten het in de herdruk eruit te halen. Het is geen sleutelscène in het boek. 

Volgens AZ heeft het onderzoek ook geen steun gevonden voor het algemene negatieve beeld van de jeugdopleiding, geschetst door Berk. Dat bleek al eerder na een rondgang door NH Sport. "Het doet ons deugd dat veel spelers hebben aangegeven juist een fijne tijd te hebben gehad bij de club", vervolgt AZ in het statement. "Velen hebben zich uitdrukkelijk gedistantieerd van de beschuldigingen in het boek. Wij benadrukken deze beschuldigingen nooit eerder vernomen te hebben of andere incidenten die in het boek zijn beschreven." 

Conclusies onderzoek

AZ heeft na afloop van het onderzoek besloten om de uitgeverij van het boek aan te schrijven. Hiermee wilde de club opkomen voor (voormalig) medewerkers, die door het boek in een kwaad daglicht werden gezet.

"De uitgeverij heeft daarop besloten om op haar website een rectificatie te plaatsen over het 'fysiotherapeute-incident'. Zij hebben ook excuses aangeboden over het feit dat er geen wederhoor is toegepast."

In een eventuele volgende druk wordt de bewuste passage helemaal uit het boek verwijderd. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52