Ga naar Content

Gratis hardloopschoenen voor Zaanse scholieren die meedoen aan de Mini Dam tot Damloop

Tientallen leerlingen van basisschool de Windroos in Zaandam staan te popelen om morgen de NN Mini Dam tot Damloop te rennen. Niet alleen vanwege de sportieve uitdaging, maar ook omdat ze hagelnieuwe schoenen krijgen. "Ik vind het heel tof", zegt Miraç uit groep 6. 

Voorbereidingen op de Mini Damloop op basisschool de Windroos - NH Nieuws

Behalve nieuwe schoenen krijgen de scholieren ook een hip shirt. In totaal worden 83 leerlingen van basisscholen in Zaanstad in een nieuwe hardloop-outfit gestoken. De kosten worden opgehoest door sponsor Nationale Nederlanden, waarmee het Jeugdeducatiefonds dit jaar samenwerkt.  

De scholen zijn niet lukraak gekozen: het gaat om scholen waarvan minimaal de helft van de leerlingen in relatieve armoede leeft. Sporten is er voor veel van die kinderen niet bij, omdat de ouders daar simpelweg geen geld voor hebben. Het Jeugdeducatiefonds probeert daar verandering in te brengen. "We vinden het heel belangrijk dat alle kinderen in aanraking kunnen komen met sport", benadrukt Lisa Janssen namens het Jeugdeducatiefonds. 

Hardloopschoenen 

De 83 deelnemende Zaanse leerlingen, onder wie 36 van de Windroos, ontvangen zondag bij de start hardloopschoenen en een sportshirt. Bij sommige leerlingen zorgt dat nu al voor extra fanatisme: "Dat motiveert me om het zo snel mogelijk te doen", zegt Eymen uit groep 8. 

Ook bij de andere deelnemers is het enthousiasme over de nieuwe hardloopschoenen al voelbaar: "Ik krijg gewoon niet zo vaak nieuwe schoenen", legt Miraç uit. Er wordt al volop gefantaseerd over hoe de schoenen eruit zullen zien: "Ik hoop vooral op rode Nikes, want daar kan je lekker in sprinten." 

Kansen vergroten 

Volgens het Jeugdeducatiefonds zijn dit soort initiatieven van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen die in armoede opgroeien. "Geldzorgen zorgen ervoor dat kinderen meer stress ervaren, lagere schoolprestaties behalen, minder zelfverzekerd zijn en zelfs een slechtere gezondheid hebben." 

Ook gymleraar Raymon Suurmeijer vindt het belangrijk dat de leerlingen voldoende bewegen. "En als ze een steuntje in de rug krijgen met kleding of schoenen, is dat alleen maar extra mooi."

Dam tot Damloop live op de site en tv

AT5 en NH zenden de Dam tot Damloop aanstaande zondag live uit. We zijn vanaf start van de wedstrijdlopers op de Prins Hendrikkade om 10.00 uur, volgen de 46.000 lopers onderweg, en staan bij de finish in Zaandam.

Lees ook