Ga naar Content

Muktar Edris wint de Dam tot Damloop en klopt topfavoriet Joshua Cheptegei

Muktar Edris heeft de 38e editie van de Dam tot Damloop op zijn naam geschreven. De Ethiopiër kwam na 44 minuten en 48 seconden over de streep. Hij bleef daarmee topfavoriet Joshua Cheptegei voor (45:16). Bij de vrouwen won de Ethiopische Asayech Ayichew door na 51 minuten en 15 seconden over de finish te komen.  

De samenvatting van de 38e editie van de Dam tot Damloop - NH Nieuws

De start was traditiegetrouw op de Prins Hendrikkade en de lopers liepen vervolgens richting de IJtunnel. De kopgroep bij de vrouwen viel al snel uiteen, waarna Gladys Chepkurui en Asayech Ayichew samen de kopgroep volgden.

De mannen begonnen precies 6 minuten en 4 seconden na de vrouwen (het verschil in parcoursrecord). Topfavoriet Joshua Cheptegei kon Muktar Edris nog een tijdje bijbenen, maar moest alsnog een klein gat laten van tien seconden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Filmon Tesfu is de snelste Nederlander bij de Damloop - NH Nieuws

Edris bleef op een goed tempo doorlopen, waardoor het verschil met de kopvrouwen steeds kleiner werd. Chepkurui en Ayichew passeerden de 10 kilometer na 31 minuten en 40 seconden, terwijl Edris al na 27 minuten en 51 seconden dat punt bereikte.

Edris kreeg na 40 minuten in de race de vrouwen in zicht, maar het vrouwelijke duo behield een marge van een paar honderd meter. Aychew liep vrijwel de hele race achter Chepkurui, maar loste haar alsnog af. Zij werd alsnog gepasseerd door Edris en werd hij de winnaar van de 38e Dam tot Damloop. 

Bij de Nederlandse mannen bestond het podium volledig uit Noord-Hollander. Filmon Tesfu (Den Helder) finishte na 47 minuten en 47 seconden. Zaankanter Richard Douma (48:38) en Gianluca Assorgia (48:43) maakten het Nederlandse podium compleet.

Tekst gaat verder onder de video.

Luca Nieuweboer speelde geen rol van betekenis - NH Nieuws

Bij de Nederlandse vrouwen zat er geen Noord-Hollandse bij de eerste vijf finishers. Maureen Koster was de snelste met 54 minuten en 30 seconden, gevolgd door Jasmijn Lau (54:41) en Silke Jonkman (55:03). 

Maureen Kosten is de beste Nederlandse vrouw - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52