Ga naar Content

Dam tot Damloop stilgelegd: lopers niet van start vanwege warmte en druk op medische diensten

De Dam tot Damloop is stilgelegd vanwege de toenemende warmte en de druk daardoor op de medische diensten. De warmte leidt volgens de organisatie tot gezondheidsproblemen bij de vele lopers. Het gaat in totaal om 4.500 van de 46.000 deelnemers die de Dam tot Damloop niet kunnen lopen.

Foto: AT5

Volgens een verslaggever ter plaatse is het druk bij de medische diensten. De organisatie laat weten dat het daarom onverantwoord is om te starten. Op de site wordt aangegeven dat 'niet gegarandeerd kan worden dat iedereen de juiste medische zorg geboden kan worden'.

In een statement laat de organisatie weten het 'een moeilijk besluit te vinden'. 'En op de eerste plaats vervelend voor de betreffende hardlopers, maar de gezondheid van onze lopers komt altijd op de eerste plaats'. 

René Wit van de organisatie ligt het besluit toe. Tekst gaat door onder de video.

René Wit van de organisatie over het stilleggen van de Dam tot Damloop - NH Nieuws

Aan lopers wordt op schermen gemeld dat zij de startvakken moeten verlaten en dat starten niet langer mogelijk is. Er zijn pendelbussen vanaf Amsterdam-Centraal ingezet om deelnemers naar Zaandam te vervoeren, daar kunnen zij hun ingeleverde kledingtassen ophalen. De betreffende deelnemers worden in de loop van komende week verder geïnformeerd door de organisatie.

Zware editie

De organisatie hield van tevoren al rekening met een 'zware editie' door de verwachte warmte. Er werd daarom dringend geadviseerd om het looptempo te verlagen, 'verstandig te lopen' en medelopers in de gaten te houden. 

Door extra waterposten rond het 15-kilometerpunt te plaatsen, extra koelmiddelen, maximale spreiding op het parcours, een aangepaste warming-up voor de start en overleg met een meteoroloog, werd al rekening gehouden met de hoge temperaturen.

Lees ook