Ga naar Content

Met grote brand in Uitgeest 'is gebeurd waar we bang voor waren'

De politie vermoedt dat de grote brand in het voormalige kinderdagverblijf De Regenboog in Uitgeest aangestoken is. Het verbaast omwonenden niets: zij zagen regelmatig tieners rondhangen bij het leegstaande gebouw. Ook heeft de politie afgelopen juli 'jongeren betrapt op het vernielen van de school'.

Nasleep brand Uitgeest - NH Nieuws

Van het pand, dat nog steeds eigendom is van kinderdagverblijf De Regenboog, is niets meer over. Het kinderdagverblijf zit al jaren op een andere locatie in Uitgeest. De leiding stuurde vanmorgen een brief rond in de buurt. "Gisteravond is gebeurd waar we al geruime tijd bang voor waren. Ons gebouw aan de Benesserlaan is mogelijk in brand gestoken door vandalen, waardoor jullie vermoedelijk een hele angstige avond achter de rug hebben." Bij de brand raakte niemand gewond. 

Bewoner Cor woont pal naast het verlaten gebouw en zat rustig op de bank het journaal te kijken toen er een buurman naar zijn deur sprintte. "Ik dacht dat er iemand een hartaanval had," zegt Cor. Toen zag hij de grote oranjegele vlammenzee, nog geen tien meter van zijn huis.

Cor schrok, maar hield het hoofd koel. "Ik heb de auto gauw ergens anders geparkeerd en toen ben ik bij de overbuurvrouw gaan zitten. Daar kon ik alles zien." Tot zijn afgrijzen zag Cor een uitgebrande muur bijna tegen zijn huis kantelen. De brandweer voorkwam het op het nippertje. Cor: "Ze pakten toen in één keer het hele spul. Dat hebben ze goed gedaan."

Negen jaar leegstand

Het gebouw van het kinderdagverblijf staat al sinds 2015 leeg. Er zijn al een tijdje plannen om er appartementen te bouwen, maar die worden aangevochten.

Er zijn meerdere ondertekenaars van dat bezwaar, maar de buurt en De Regenboog neemt het vooral één specifieke buurman kwalijk. Dat blijkt uit de brief van de kinderopvang en een rondgang van NH.

Onterecht, vindt burgemeester Sebastiaan Nieuwland. "Je hebt in Nederland nu eenmaal het recht bezwaar te maken tegen plannen in je omgeving." Aan 'het eind van het jaar' komt de zaak voor bij het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State. Dat zegt Nieuwlands woordvoerder.

Volgens verschillende buren was er de laatste veel overlast van tieners op het terrein. Die gingen stiekem naar binnen en hingen er rond. De jongeren gingen soms via het erf van Cor naar het schoolplein. Cor: "Ik heb ik-weet-niet-hoe-vaak de politie gebeld." Eén van die keren, in juli, heeft de politie jongeren betrapt toen ze dingen aan het vernielen waren bij De Regenboog. 

De politie vermoedt dat de brand van gisteren is aangestoken. Een getuige zou twee mensen hebben zien wegrennen. Ze zouden ongeveer 1 meter 60 zijn en in het zwart gekleed.

De politie is nog bezig met onderzoek. Weet je meer? Dan kun je dat hier melden.

*Correctie 17:08 uur: In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte geïmpliceerd dat slechts één buurman bezwaar maakte tegen de nieuwbouwplannen. Het zijn meer mensen. Het stuk is inmiddels aangepast.

Lees ook