Ga naar Content

Metamorfose van de eeuw in Velsen: tennishal wordt Stadsschouwburg

Het is de metamorfose van de eeuw in Velsen. Daar wordt de voormalige tennishal aan de Dokweg in een maand omgetoverd tot een schouwburg. De oorspronkelijke Stadsschouwburg aan de Groeneweg wordt verbouwd en dus bleek de directie inventief. Immers, de 'show must go on'. 

Tennishal wordt Haventheater IJmuiden - NH Nieuws

Hoe maak je in een paar weken tijd van een uitgewoonde tennishal een aantrekkelijk theater? Dat wonder voltrekt zich op dit moment aan de Dokweg in IJmuiden. Als je de hal binnenkomt, lijkt het wel alsof je in een toneelstuk terechtkomt: materiaalkarretjes rijden af en aan, klimmers werken op duizelingwekkende hoogte aan een geluidswerende wand die de foyer van de zaal zal scheiden. Een medewerker van de schouwburg staat te kijken en verzucht: "Ik kan hier wel de hele dag naar staan kijken".

Balletje slaan

Hoewel er al veel gebeurd is, verraadt de hal aan de Dokweg nog opzichtig haar vorige functie. Alleen de netten ontbreken, verder zou je er zo een balletje kunnen slaan. "Dat gaat snel veranderen", belooft Roel Philips, salesmanager bij de Stadsschouwburg. "Volgende week komt de vloerbedekking en dan zie je pas echt hoe mooi het wordt."

"We doen er alles aan om onze gasten het gevoel te geven dat ze in hun eigen theater komen"

Roel Philips, Stadsschouwburg Velsen/Haventheater IJmuiden

Voor de inrichting wordt zoveel als kan gebruik gemaakt van de inventaris van de Stadsschouwburg aan de Groeneweg. De bar uit de foyer in het oude gebouw wordt overgebracht en ook alle zevenhonderd zaal stoelen worden stuk voor stuk hernummerd en verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Dokweg. "We doen er alles aan om onze gasten het gevoel te geven dat ze in hun eigen theater komen."

Ongekend groot podium

Een tennishal is natuurlijk niet gebouwd om er een theater in onder te brengen. Als je dat toch doet, krijg je te maken met mee- en met tegenvallers. Een meevaller is het vloeroppervlak, dat is enorm. Het geeft de mogelijkheid om een ongekend groot podium neer te zetten. "Het podium is dertig meter breed, dat heb je nergens in Nederland, we dagen theatermakers uit daar gebruik van te maken."

Een belangrijk nadeel is dat een tennishal geen theatertoren heeft. De hoge ruimte achter het podium waar decorstukken in opgehesen kunnen worden. Die toren maakt het mogelijk om in een oogwenk van decor te veranderen. Die toren ontbreekt en dat heeft ingrijpende gevolgen voor de theaterstukken die er kunnen worden opgevoerd.

Stuur- of bakboordkaartjes

Het Haventheater in IJmuiden krijgt een uitgesproken nautisch karakter. Dat zal niet alleen tot uitdrukking komen in de vloerbedekking met watergebonden motieven, maar ook als je een kaartje koopt ga je merken dat je in IJmuiden bent. Je koopt niet een kaartje voor de linker of rechter tribune, maar je koopt een kaartje voor bak- of stuurboord. Of je gaat natuurlijk in de 'boeg' zitten. Dat zijn de plaatsen voor het podium die een beetje een 'clubachtige sfeer' moeten oproepen. Ze bestaan uit stoelen en tafeltjes.

Over de kosten van de verbouwing van de Sporthal wil de Schouwburg niet veel kwijt. Zoveel is duidelijk: er is geen extra subsidie voor de verbouwing verstrekt. Het bedrag, dat in ieder geval wel zes nullen heeft, is in de loop der jaren uit eigen middelen gereserveerd.

Als je de hal nu ziet, is het onvoorstelbaar, maar iedereen gaat er vast vanuit: op 26 oktober zullen de eerste bezoekers kunnen genieten van de try-out voorstelling van De Grote Advent Show van Brigitte Kaandorp en Patrick Stoof. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]