Ga naar Content

Alkmaars seksstraatje langer open in het weekend: "Nu laten zien dat het ook kan"

Alkmaarse sekswerkers mogen op de Achterdam per 1 oktober langer doorwerken in het weekend. De rode lichten gaan dan niet om 01.00 uur, maar pas om 03.00 uur ‘s nachts uit. De verruimde openingstijden voor raamprostituees zijn tijdelijk; het gaat om een proef van een jaar. 

Tijdens de proef is de straat in het weekend twee uur langer open - Foto: NH Media / Priscilla Overbeek

Volgens raamverhuurders van de Achterdam is de wens vanuit enkele sekswerkers ontstaan, omdat er na één uur in het weekend nog genoeg potentiële klanten in de stad rondlopen. Bovendien is de klandizie in de straat de afgelopen jaren flink achteruit gegaan, zegt exploitant Jeffrey Ootes. "De vrouwen hopen zo meer omzet te genereren. En wie weet heeft het een aanzuigende werking en leidt het uiteindelijk ook tot een hogere kamerbezetting."

De gemeenteraad stemde begin juli al in met een pilot om de openingstijden op vrijdag- en zaterdagnacht te verschuiven naar drie uur ‘s nachts. Op aandringen van onder meer Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar en David Rubio Borrajo (PvdA) zijn voor het ingaan van de proef eerst nog gesprekken gevoerd met sekswerkers en bewoners.

Slapeloze nachten

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar vreest namelijk dat het omwonenden slapeloze nachten gaat bezorgen. 'Door verruiming van de openingstijden op de Achterdam (zelfs wanneer dat als proef wordt ingekleed) zullen er meer bezoekers naar de binnenstad komen. Deze bezoeken zullen zich over een langere tijd in de nacht uitstrekken. En er zal ook voor langere tijd alcohol etc. worden gebruikt, met de overlast-gevolgen van dien' schreef het bestuur in juni aan de raad.

Foto: NH Media / Priscilla Overbeek

Van de 31 ondervraagde sekswerkers hebben er 28 'ja' gestemd. Twee vrouwen hebben het liever niet, omdat ze bang zijn dat de kamerprijs uiteindelijk toch omhoog zal gaan. En/of vrezen voor overlast van dronken mannen in de straat. Eén sekswerker was onverschillig. Twintig vrouwen geven aan er gebruik van te willen maken. Bijna alle vrouwen vinden het in principe fijn dat de vrijheid er nu is om langer door te werken, blijkt uit het onderzoek van de gemeente.

De aanhouder wint

Daarmee kan de pilot per oktober officieel ingaan. Exploitant Jeffrey Ootes sprong een gat in de lucht toen hij het hoorde. "Het heeft even geduurd, want de straat heeft er door de jaren heen vaker om gevraagd. Fantastisch dat het eindelijk is gelukt. Nu moeten we gaan laten zien dat het ook kan."

Jeffrey Ootes, raamexploitant van de Achterdam - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Uit politiecijfers van het afgelopen jaar tot en met juli blijkt dat er rond de omgeving van de Achterdam 9 meldingen zijn binnengekomen van 'verdachte situaties'. Twee daarvan gingen over overlast van drank/drugs en van een verward persoon. Eén van de meldingen ging om een ruzie. 

'Veiligste straatje'

"Die overlast komt vooral van het uitgaanspubliek dat hier langsloopt en blijft hangen rondom de Spar of de Karpertongarage", stelt de raamverhuurder. Over bronstige dronkenlappen in de straat maakt Ootes zich dan ook weinig zorgen. "Uiteraard is het beveiligingsteam tijdens de verruimde openingstijden aanwezig om de boel in de gaten te houden. Die blijven zoals gewoonlijk tot een half uur na sluitingstijd in de straat. De Achterdam blijft gewoon het veiligste straatje van de stad."

Lees ook