Ga naar Content

Van Alkmaar de Victorie: stad maakt zich op voor 451e Ontzet

Zuurkool, muziek, praalwagens en feest tot in de kleine uurtjes. Nog een week en dan viert Alkmaar haar ontzet op dinsdag 8 oktober. De overwinning op de Spanjaarden in 1573 wordt die dag traditiegetrouw groots herdacht, want in Alkmaar begon immers de victorie. Maar ook in aanloop naar de 'dag der dagen' in de kaasstad, is er al van alles te doen.

Morgen stroomt theater De Vest vol met schoolkinderen voor de History Show, voorheen het Minikoraal. Daar horen ze het verhaal van het Beleg van Alkmaar en maken kennis met de vrijheidsstrijders van toen, zoals Trijn Rembrands. Ook wordt het Stedelied - het Alkmaarse volkslied - geoefend.

Tekst gaat verder onder kader.

Waarom Alkmaar Ontzet?

Op 8 oktober viert Alkmaar de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1573, nu 451 jaar geleden, lukte het de Alkmaarders als eerste stad in de Nederlanden, de Spaanse bezetter te weerstaan, vandaar de kreet: Van Alkmaar de Victorie.

De belegering van Alkmaar stopte nadat de dijken rondom de stad waren doorgestoken. Het verzoek om dat te doen vanuit Alkmaar, werd via een polsstokbriefje door Maerten Pietersz van der Meij buiten de stad gesmokkeld, waarna Willem van Oranje de opdracht gaf. De Spaanse troepen staakten hun strijd, nadat ze in de modder bleven steken.

De viering van Alkmaar Ontzet is sinds 2016 officieel immaterieel erfgoed.

Dat Stedelied zal weer veelvuldig te horen zijn in Alkmaar deze dagen. Bijvoorbeeld bij de kranslegging bij het opgepoetste standbeeld van Victorientje en tijdens de 8 October-receptie in de Grote Kerk. Beide op 7 oktober.

De zaterdag ervoor (5 oktober) kan je meedoen aan het 'Van der Meij Polsstok Verspringtoernooi'. Hopelijk hou je het droog, maar uit eerdere edities van de wedstrijd blijkt het lastig genoeg te zijn om de overkant te halen zonder nat pak.

Optochten, zuurkool en muziek

8 oktober staat zoals gebruikelijk bol van de festiviteiten. In de ochtend krijgen senioren een traktatie. Bij meerdere verzorgingshuizen worden gebakjes gebracht, om die inwoners ook mee te laten vieren in het Ontzetfeest.

In de Alkmaarse binnenstad kunnen kinderen hun bluskunsten laten zien bij de brandweer, meedoen met kaasdraagwedstrijden en is het vanaf 10.15 uur tijd voor de Kinderoptocht.

In de middag volgt de 'grote broer': de Grote Middagoptocht. Om 14.30 uur vertrekt die stoet richting de Langestraat waar de burgemeester samen met het bestuur van de 8 October Vereeniging op het bordes van het stadhuis de deelnemers begroeten.

De gezamenlijke zuurkoolmaaltijd op de Paardenmarkt is inmiddels vaste prik. En wie daarna nog niet uitgefeest is kan daar tot middernacht met de voetjes van de vloer tijdens het eindfeest, of bij een van de feesten op het Ritsevoort of de Platte Stenenbrug.

Kijk hier voor het complete programma van Alkmaar Ontzet.

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]