Ga naar Content

Deze scholieren smijten met borden frustraties van zich af

Hoe lekker is het om een keer de frustraties letterlijk van je af te gooien? Vier leerlingen van het Martinuscollege kregen deze week eenmalig de kans om voor eens en voor altijd af te rekenen met een probleem, door een bord kapot te smijten. Het resultaat: opgeluchte leerlingen en een lokaal vol scherven. 

Frustraties van je afgooien - NH Nieuws

Met hoge snelheden gaan de borden naar de grond, om een halve seconde later in duizend stukjes uit elkaar te vallen. BAM! Weg frustratie. Tenminste, dat is de bedoeling.

Even daarvoor hebben de vier uitverkorenen een kreet op datzelfde bord gezet. Een frustratie die ze al langere tijd dwarszit en waar ze mee af willen rekenen. Noortje en Sanne schrijven 'pesten' op. "Want ik ben vroeger wel eens gepest", zegt Noortje. "Toen ik in de eerste klas zat, werd ik vaak uitgescholden voor 'emo', omdat ik er iets anders uitzie dan anderen. Dat heeft mij een tijd wel zeer gedaan en dat gevoel heb ik soms nog steeds wel", vertelt Sanne.

Vier doffe dreunen

Evi schrijft 'dichtklappen' op. "Ik heb last van tijdsdruk, bijvoorbeeld tijdens toetsen. Dan klap ik dicht." Chavo heeft een andere frustratie. Hij wil juist meer praktijkvakken dan theorie op school onderwezen krijgen. "We willen meer met de handen werken."

Vier doffe dreunen later is het tijd voor de evaluatie. Is er inderdaad afgerekend met het slechte gevoel? "Het was heel erg leuk. Weg met de tijdsdruk!", zegt Evi. Sanne: "Het lucht heel erg op. Scherven brengen geluk? Ik hoop het, ja."

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.

Lees ook