Ga naar Content

Pillen tussen snoepjes of coke in een oplader: dit zijn de opvallendste drugsvondsten op Schiphol

Deze week werd twee kilo drugs gevonden in de accu van een scootmobiel op Schiphol. De douane kreeg argwaan nadat er tijdens een inspectie lijmresten bij de accu werden opgemerkt. Welke opmerkelijke drugsvondsten deed de Douane nog meer de afgelopen maanden? We zetten er een aantal op een rijtje. 

Drugsvondsten in 2024 - Foto: De Douane

Pillen in een kattenkrabpaal

Of er 'trends' zijn in de manieren van drugssmokkel via Schiphol, kan de Douane niet zeggen. "We willen mensen niet wijzer maken dan nodig", legt woordvoerder Maarten Molenbeek uit aan NH. Het is wel zo dat drugssmokkelaars steeds creatiever worden, vertelt hij.

Dat bleek ook weer toen douaniers afgelopen juli een krabpaal voor katten onderzochten die naar Nederland was gezonden. "Tijdens een controle troffen collega’s hierin xtc-pillen aan, en dat is niet voor de poes", aldus de Douane op Instagram. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. 

De pillen zaten verstopt in een kattenkrabpaal - Foto: De Douane

Verborgen inhoud in een wandelstok

Eind april besloten douaniers een wandelstok aan een grondige controle te onderwerpen. En niet zonder resultaat, zo bleek uit de scanbeelden. Er was een verborgen inhoud te zien op de beelden, waarna de stok werd opengemaakt. Toen bleek dat in de stok bollen cocaïne verstopt zaten. "Douaniers zien dit soort pogingen aan de lopende band", zegt de overheidsdienst hierover op Instagram. 

Cocaïne verstopt in een wandelstok - Foto: De Douane

In 2023 vond de Douane bijna twee keer zoveel cocaïne als een jaar eerder op Schiphol. In 2022 ging het om 1.300 kilo van de harddrug, in 2023 steeg dat naar maar liefst 2.250 kilo. Dat is een toename van 73 procent. 

"We durven voorzichtig te zeggen dat dat komt door een intensievere aanpak op de luchthaven", liet een woordvoerder van de douane eerder weten. "Een luchthaven is een hele andere omgeving dan een zeehaven. Het is veel strenger beveiligd, dus om effectief drugs te vervoeren via het terrein heb je vaak echt 'mensen aan de binnenkant' nodig." Daarom geeft de Douane, samen met de FIOD, de Marechaussee en het OM onder andere trainingen aan ondernemers die op de luchthaven werken. 

'Geen zuivere koffie'

"Onze collega’s hadden meer dan een donkerbruin vermoeden toen ze deze zakken koffiebonen richting de Caraïben zagen gaan", grapt de Douane eind mei op Instagram. En dat vermoeden bleek niet voor niets. De zakken waren niet alleen gevuld met koffiebonen, maar ook met verboden middelen. Het was, zoals de douane het zelf noemt, 'geen zuivere koffie'. Er bleek zo'n 2.5 kilo aan xtc-pillen in de zakken verstopt te zitten. 

Tussen de koffiebonen zaten XTC-pillen - Foto: De Douane

Verstopt in de oplader

Sommige drugsvondsten zijn groot, maar het komt ook voor dat het om kleine hoeveelheden gaat. Er wordt door de smokkelaars dan alsnog veel moeite gedaan om de drugs te verbergen, zo blijkt uit de Instagrampost van de Douane van 14 maart. 

Iemand probeerde cocaïne te vervoeren in de adapter van een laptop. "Leuk geprobeerd", zegt de Douane daarover, want ze hadden "in no-time door dat er iets niet klopte". De drugs zijn vernietigd.

In de oplader van een laptop zat cocaïne verstopt - Foto: De Douane

'Andere definitie van discreet'

De smokkelaars die twee weken geleden een lading ketamine wilden smokkelen, waren wat minder discreet. "Gewoon vier zakken ketamine in een doos stoppen? Dat is net zo subtiel als een olifant in een porseleinkast." Voor het opsporen van deze lading was dus minder grondig speurwerk voor nodig. "Deze verzender heeft duidelijk een hele andere definitie van discreet."

"Het geneesmiddel valt onder de Geneesmiddelenwet. En het gebruik buiten de erkende medische toepassingen is dus illegaal", verduidelijkt de Douane.

Een lading ketamine in een doos - Foto: De Douane

Cocaïne is de drug die het meest Nederland in werd gesmokkeld in 2023. Daarna volgen Marihuana en Quat. Op plek vier staat Methamfetamine en daarna volgt XTC-MDMA. Heroïne werd het minst vaak gevonden. Die drug stond opmerkelijk genoeg in 2022 nog op plek vier. Ketamine staat niet in deze lijst omdat deze stof onder de wet Geneesmiddelen valt. 

Autodrop en chocoladevlokken

"Woon je als Nederlander overzees, dan is een pakket met drop en chocolade van bekenden vaak een oppepper", schrijft de Douane op 8 augustus Instagram. Maar normaliter zitten er in deze lekkernijen geen xtc-pillen verstopt. Op de foto is onder meer autodrop te zien en een pak melkvlokken. 

In de pakjes chocoladevlokken en autodrop zaten drugs verstopt - Foto: De Douane

Pillen in snoepjes

Om in het snoepthema te blijven: deze smokkelmethode was niet alleen erg creatief, maar ook nog eens gevaarlijk. Want, zo schrijft de Douane: "Het zal maar per ongeluk in kinderhanden belanden".

"Gelukkig zijn onze douaniers goed getraind en altijd scherp. Daardoor weten zij de gekste smokkelmethodes te doorgronden. Zoals bij deze xtc-pillen die waren vermomd als chocoladesnoepjes."

XTC-pillen zaten verstopt tussen snoepjes - Foto: De Douane

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]