Ga naar Content

IJmuidense sluizenoorlog 'dreigt uit de hand te lopen'

Een groep IJmuidenaren is helemaal klaar met de acties van Extinction Rebellion op de sluizen in IJmuiden. Dat zegt Joost Broekman, die namens de groep zegt te spreken. "Wij worden in ons werk belemmerd door een groep doorgeslagen figuren die de wereld willen redden. Dat kán een keer verkeerd gaan."

Op de Zeesluis van IJmuiden demonstreerde milieuorganisatie Extinction Rebellion al verschillende keren om te voorkomen dat, in hun ogen, vervuilende cruiseschepen uit zouden varen. Vorige week vrijdag gebeurde dat voor de zesde keer. Dit keer werden ze echter gedwarsboomd door een groep boze IJmuidenaren. "Oprotten hier, jullie komen aan onze broodwinning", viel te horen. Er werd, over en weer, veel geschreeuwd en gescholden. De politie was uitgerukt om te zorgen dat de boel niet zou escaleren.

XR-blokkade bij zeesluizen IJmuiden. - Foto: NH Media

Joost Broekman was een van die boze haveninwoners. In alles ademt hij IJmuiden. Hij werkte bij de Hoogovens, is een graag geziene gast bij Telstar en kent 'veel van die gasten die bij de sluizen werken'. Hij zegt namens de groep te spreken. "We krijgen in de gaten dat we in ons werk worden belemmerd door een groepje doorgeslagen figuren die de wereld willen redden. Maar elk schip dat niet uitvaart, kost ons geld. Doordat ze de sluizen blokkeren, moeten bovendien ook andere schepen wachten. Extinction Rebellion heeft geen idee hoeveel mensen ze daarmee duperen."

'Doe maar rustig'

"Er werken veel zelfstandige ondernemers in de haven. Die merken dat meteen in hun portemonnee. Wij leven hier van die schepen. Daar moet je van afblijven."

Dat de emoties afgelopen vrijdag hoog opliepen, was hem niet ontgaan. Hij zag tussen de groep boze IJmuidenaren ook types staan waarvan hij dacht: 'doe nou maar rustig, de politie staat er toch tussen'. Maar één ding wil hij wel duidelijk maken: met bedreidingen (XR deed daar afgelopen week aangifte van bij de politie, red.) hebben ze niets te maken. Ook van de video die deze week rondging en waarop een eenling vrouwelijke aanhangers van XR in de aanloop van de laatste sluizenactie in IJmuiden op grove wijze bedreigt, neemt hij afstand. "Geweld willen we te allen tijde voorkomen. We willen een vreedzame oplossing."

Verder dan je neus lang kijken

En die oplossing is in zijn ogen simpel. Met de milieuorganisatie in gesprek gaan is zinloos, Extinction Rebellion moet gewoon niet meer in IJmuiden komen. XR moet verder kijken dan hun neus lang is. "Dan zeggen ze, we stoppen pas als de schepen zijn uitgeweken naar Rotterdam. Nee, daar los je lekker het wereldwijde milieuprobleem mee op. Ondertussen komen ze wel allemaal met hun dieselauto naar IJmuiden om hier in de Kanaalstraat te parkeren."

"Wij leven van die schepen. Daar moet je van afblijven"

Joost Broekman, boze IJmuidenaar

Bovendien, stelt hij, worden ook leden uit de groep IJmuidenaren online lastiggevallen door leden van XR. "Ze gaan ons googlen. En onze werkgevers lastigvallen bijvoorbeeld. Of zij wel weten dat zij rechts-extreme werknemers in dienst hebben. Ze zijn ons aan het narren, omdat het ze de laatste keer niet gelukt is om dat cruiseschip te blokkeren."

Extinction Rebellion zegt door te gaan met actievoeren. Op 21 oktober bijvoorbeeld, om een enorm cruiseschip te weren uit Amsterdam. Daarbij is het vermoeden dat zij opnieuw de sluizen bij IJmuiden willen blokkeren. Broekman en consorten hebben al aangegeven bij de gemeente daar ook zeker bij te zijn. 

Lees ook