Ga naar Content

Windmolen op zee in brand, onderzoek loopt vertraging op door onstuimige zee

Afgelopen zaterdag is er brand uitgebroken in een windmolen aan de kust van Zandvoort. De cabine van de molen vatte vlam, waarna het gebied werd afgesloten en een onderzoek is gestart naar de oorzaak.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss

Een inmiddels bekend aangezicht vanaf het Zandvoortse strand: de windmolens in de branding. Afgelopen zaterdag kreeg dat beeld een andere wending, nadat er brand uitbrak in een van de molens aan de kust van Zandvoort. Grote zwarte rookpluimen waren vanaf de Noord-Hollandse kust duidelijk waarneembaar. 

Onstuimige zee 

Na de melding werd de molen direct van het elektriciteitsnet gehaald en de Kustwacht ingeschakeld. Die liet de cabine gecontroleerd uitbranden. Er zijn daarbij geen pogingen gedaan om de brand te blussen, aldus een woordvoerder van energiemaatschappij Eneco. 

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De Kustwacht sloot het gebied af en stelde een veiligheidszone in die blijft gelden tot het onderzoek is afgerond. Door de harde wind is het op dit moment niet mogelijk om de afgebrande cabine per boot te bereiken. Het onderzoek zal nog zeker 'enige tijd' duren. Hoelang dat precies is, is volgens de woordvoerder niet duidelijk. 

Ze verzekert dat er op dit moment bij de andere molens in de zee geen brandgevaar is. Het windmolenpark is sinds 2015 in gebruik, en de energiemaatschappij maakt zich voorlopig geen zorgen over een nieuwe brand.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.