Ga naar Content

Enkhuizer Slagerskoppel Zunnebeld geeft na 34 jaar mes door: "We willen meer vrijheid"

Na ruim 30 jaar aan het roer te hebben gestaan van hun eigen zaak, stoppen Harry en Jeanet Zunnebeld er per 1 oktober mee. Hun slagerij aan het Koperwiekplein in Enkhuizen wordt dan overgenomen door Jason van der Slot. WEEFF-verslaggever Sander Huisman ging op pad om met de drie te praten.

Harry en Jeanet Zunnebeld stoppen ermee - Foto: WEEFF

34 jaar geleden nam het koppel een slagerij over in de Klopperstraat. Ze maakten toen direct de afspraak dat ze er op hun zestigste mee zouden stoppen, vertelt Harry Zunnebeld lachend. "We wilden de zaak dan verkopen en wat anders kunnen doen."

Jeanet vult aan: "We gaan voor een stukje vrijheid." Inmiddels zitten ze al 27 jaar met hun slagerij in winkelcentrum het Koperwiekplein, en hebben ze daad bij het woord gevoegd. Harry begon ooit op zijn 16e in de slagerij van zijn vader. "Hij is 83 jaar, maar komt nog steeds elke maandag helpen. Ook mijn opa was slager."

Na 83 jaar verdwijnt naam Zunnebeld als slager

En nu, na 83 jaar, stopt de laatste Zunnebeld als slager. "Pa had nog gehoopt dat we de 100 zouden volmaken, maar dat gaat niet gebeuren", vertelt Jeanet. Ook hoopte hij dat één van de kleinkinderen het nog zou overnemen. Maar die hebben voor een ander vak gekozen. En dat begrijpt het echtpaar wel. "Het slagersvak vergt heel veel tijd. We hebben altijd gezegd: bewandel je eigen pad."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nu staat Jason van der Slot uit Grootebroek te springen om de zaak over te nemen. Hij is ongeveer net zo oud als Harry en Jeanet toen ze voor zichzelf begonnen. Jason heeft bij veel slagers in de regio gewerkt en zoekt nu naar nog meer uitdaging. Zijn prille plan om een slagerij te beginnen kwam in een stroomversnelling toen Slagerij Zunnebeld te koop bleek te staan.

Nieuwe eigenaar dolblij met overname

Inmiddels zijn er in de regio veel jonge slagers. In verschillende dorpen in de omgeving zijn de laatste jaren slagerijen overgenomen. Jason moest dus snel zijn, want er zijn op dit moment niet veel oude slagers die hun zaak te koop gaan zetten. Vanaf deze week kan Jason zijn geluk niet op, en komt zijn volledige naam - Jason van der Slot - op de gevel te staan van zijn eigen zaak op het Koperwiekplein.

En wat het slagerskoppel Zunnebeld nu gaan doen? "Ik ga nog één dag hier in de zaak Jason ondersteunen", vertelt Harry. Zijn vrouw snapt wel waarom: "We kregen veel vragen: hij blijft toch nog wel paardenworst maken? En hij houdt toch wel de Koperwiekjes erin?" De andere drie dagen gaat hij op een andere plek werken.

'We gaan nog steeds alle dagen met plezier aan het werk'

Jeanet weet nog niet precies wat zij gaat doen. "Ik ga eerst een rustig alles afwikkelen en dan op zoek naar een baantje. Want thuis zitten is niet mijn ding." Maar vooral kijken de twee uit naar de extra vrijheid die ze krijgen.

"Het is niet dat we er geen zin meer in hadden", zegt Harry. "We gaan nog alle dagen met plezier naar ons werk toe. Maar tot nu toe hebben we weinig tot niets kunnen ondernemen samen. En nu kunnen we ook eens een weekendje weg, of vaker op vakantie. Het is puur voor de vrijheid."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]