Ga naar Content

Zaandam straks magisch: station omgetoverd tot perron 9 ¾ en oude kerk als Zweinstein

Een magische tour door Zaandam langs allerlei scènes die verdacht veel doen denken aan de Harry Potterfilms. Tientallen vrijwilligers en de ondernemersvereniging van het Zaandamse stadshart toveren het centrum van de stad volgende maand helemaal om.

Zaandam straks magisch: station omgetoverd tot perron 9 ¾ en oude kerk als Zweinstein - NH Nieuws

Tientallen vrijwilligers helpen mee om decors, attributen en kledingstukken te maken. In de Bullekerk – die straks dienstdoet als Zweinstein – zijn ze druk in de weer met 'brandende kaarsen' die aan het plafond komen te hangen, net als in de films. "Nog best een klusje", verzucht een vrijwilliger met een glimlach.  

De route

De route loopt op vrijdag 8 en zaterdag 9 november van het station (perron 9 ¾) naar de bibliotheek. Op allerlei locaties is er wat magisch te beleven. De Bullekerk aan de Westzijde doet straks dienst als Zweinstein, de beroemde tovenaarsschool. Er zijn zelfs drie diners in de 'Grote Hal', die zijn allemaal al uitverkocht.

Tekst loopt door onder de foto.

- Foto: NH

"Als ondernemersvereniging organiseren we één keer per jaar een activiteit waarin alle ondernemers iets aan zouden kunnen hebben", zegt voorzitter Niels Busch. "We hopen dat er veel nieuwe bezoekers naar het centrum Zaandam komen om kennis te maken met de stad door langs de locaties te gaan."

Update 7 oktober, 10.10 uur

We krijgen veel reacties op dit artikel van lezers die teleurgesteld zijn dat de magische tour en de diners al uitverkocht zijn. Maar, zegt Niels: "Mensen mogen altijd komen kijken. Zweinstein (de Bullekerk dus, red.) is overdag gewoon open, net als alle deelnemende partijen. Daar mag iedereen langs natuurlijk. Maar het letterlijk meedoen aan de tour als deelnemer is helaas niet meer mogelijk. Die zit vol."

"Met alle liefde hadden we er een dag aan vastgeplakt, maar de deelnemende bedrijven en instellingen redden dat organisatorisch niet. Volgend jaar komt er een tweede editie."

Geen Harry Potter, maar 'magische tour'

De organisatie heeft geen rechten om de naam van de bebrilde tovenaar te gebruiken, vandaar dat er wel wat voorzichtig gedaan wordt. Officieel is de naam van het evenement 'Magisch Saendam'.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Aan de voorbereiding ligt het niet: van tevoren ging er een delegatie van de organisatie op bezoek bij de Warner Bros Studios in Londen, waar alle decors van de beroemde films te zien zijn.  

Niels lacht: "Ik heb zelf nog nooit een Harry Potterfilm gezien of een boek ervan gelezen. Natuurlijk weet ik wel waar het over gaat, maar je moet je goed voorbereiden. Ik heb m'n ogen uitgekeken: je loopt er dwars door de scènes heen." Hij vond het inspirerend: "Dat kunnen we hier – op zekere hoogte – ook toepassen. Dus het was een nuttig tripje."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]