Ga naar Content

Vanuit de darm terug om de arm: uitgekakte Rolex terug bij eigenaar (95)

James Steele (95) uit Engeland kan het nog steeds niet geloven: na vijftig jaar is hij weer herenigd met zijn lang verloren Rolex. Horlogemaker Kalle Slaap uit Grootschermer kreeg het ding weer aan de praat en gaf het hoogstpersoonlijk terug aan de eigenaar.

Kalle Slaap en James Steele tijdens de overhandiging van de Rolex - Foto: Aangeleverde foto

Begin jaren ‘70 verliest de boer zijn geliefde horloge in een weiland in het Engelse Oswestry. Zijn Rolex belandt in de maag van een koe en lijkt eeuwig verloren. 

Dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, blijkt afgelopen juni wel. Uit het niets ontvangt Steele een bericht: zijn vintage klokje is met een metaaldetector na ruim een halve eeuw opgedoken in een ander weiland.

Het darmkanaal van de koe en de vele jaren in het gras hebben aanzienlijke sporen achtergelaten. Steele wil het verroeste en beschadigde horloge graag laten repareren. Via zijn kleindochter komt hij terecht bij het horlogebedrijf van Kalle Slaap in Grootschermer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH/Frank Veenhof

"Via ons YouTube-kanaal Chronoglide kijkt iedereen live mee door de microscoop, terwijl ik horloges repareer", verklaarde hij eerder. "Het YouTube-kanaal, waar zij ons van kende, heeft meer dan 34.000 abonnees en daardoor hebben we een goede naam in de horlogewereld."

Opschieten

Niet geheel onterecht, want drie maanden later tikt de Rolex als nooit tevoren, en hangt hij weer om de pols van zijn dolgelukkige eigenaar. "Meneer Steele is 95, dus we moesten ietwat opschieten. Ik had hem beloofd het horloge voor de kerst bij hem af te leveren. En omdat dit zo'n bijzonder verhaal is, wilde ik hem graag zelf komen brengen."

En zo geschiedde: afgelopen zondag reisde Kalle met het horloge van Steele af naar Oswestry. "Toen de perfect lopende Rolex aan hem werd overhandigd, kon hij het eindresultaat niet geloven. Er hangen veel mooie herinneringen aan dit uurwerk en hij dacht het nooit meer te kunnen zien. Echt heel speciaal om dit te mogen doen", reageert hij.

Eeuwenoude munt cadeau

De overhandiging werd bijgewoond door onder meer familieleden van Steele en de burgemeester. "Als bedankje heb ik een munt uit 1694 gekregen, die hij op zijn boerderij vond. Willem van Oranje staat daarop afgebeeld, met zijn vrouw Mary. Om de eeuwenoude band tussen onze landen te benadrukken. Heel bijzonder."

Benieuwd hoe de Rolex eruit zag vóór de metamorfose van Kalle? Bekijk hieronder naar de reportage:

Hoe ziet een Rolex eruit na 50 jaar in een weiland te hebben gelegen? - NH/Frank Veenhof

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]