Ga naar Content

300 voetballers in protestmars naar gemeente: "Ze manipuleren die veldkeuring"

Zo'n 300 leden van voetbalclub De Foresters uit Heiloo liepen maandagavond in de stromende regen van sportpark Het Vennewater naar het gemeentehuis. Het doel van de protestmars: een nieuwe kunstgrasmat op het hoofdveld. 

De voetballers van De Foresters bestormen het gemeentehuis in Heiloo - NH/Frank Veenhof

Iets over zeven gaat het brandalarm af bij de gemeente Heiloo. De voetballers zijn in een protestmars naar het gemeentehuis vertrokken waar op dat moment een raadsvergadering plaatsvindt. Ze steken vuurwerk af en de rook waait naar binnen.

Het punt is duidelijk: De Foresters wil een nieuw hoofdveld. NH ging afgelopen week al op bezoek bij de voetbalclub uit Heiloo en daar waren de betrokkenen duidelijk. "Dit veld kan echt niet meer", vertelt aanvoerder Stan de Boer.

Voorzitter Hugo den Hartog ging zelfs nog een stapje verder. "Het wordt jaarlijks gekeurd en dan doen ze eerst groot onderhoud. Ze manipuleren daarmee die veldkeuring", zegt de voorzitter.

De gemeente laat in een reactie weten dat dit niet aan de orde is. "Het regulier onderhoud bestaat onder andere uit het loswoelen van de infill van het veld. Eens per maand wordt dit uitgevoerd."

De tekst gaat verder onder de foto.

Met fakkels en spandoeken trekken de voetballers de aandacht - Foto: NH/Frank Veenhof

Motie VVD

Terug naar maandagavond. Naar aanleiding van het protest diende de VVD een motie in om zo snel mogelijk een nieuw veld te realiseren. Het veld van De Foresters komt direct aan bod tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Voorzitter Hugo den Hartog krijgt nog voor de vergadering start het woord en overhandigt burgemeester Mascha ten Bruggencate een zak met kunstgraskorrels. "We zijn al vier jaar bezig om dit veld te vervangen en zijn het zat", zegt Den Hartog.

"Straks staat de judoclub hier ook"

Wethouder Antoine Tromp zegt de argumenten van de voetballers te begrijpen. Hij laat de keuze aan de raadsleden. In de motie van de VVD staat dat het veld van De Foresters uiterlijk in 2026 vervangen gaat worden, of eerder mocht dat mogelijk zijn.

De reacties zijn wisselend. "Beter laat dan nooit", zegt Hessel Hiemstra van het CDA. Fons Hopman van D66 denkt er anders. "Het is populistisch om hierin mee te gaan. Bij de judoclub willen ze ook nieuwe matten, dan staan die hier volgende week ook."

Uiteindelijk gaan op de publieke tribune de handen op elkaar, want met tien stemmen voor en zeven tegen wordt de motie aangenomen. Een nieuw veld lijkt dichterbij voor De Foresters.

Bekijk hieronder de reportage van NH over het hoofdveld van De Foresters.

In protestmars naar het gemeentehuis: De Foresters wil nieuw hoofdveld - NH/Frank Veenhof

Lees ook