Ga naar Content

Geldkraan dicht: Musical Academy stopt na 17 succesvolle jaren

Het doek valt definitief voor de Zaanse Musical Academy en dat vinden Lucie, Valerie en Daphne een groot gemis. De organisatie waar de musicalgroep een onderdeel van was, gaat een nieuwe koers varen. Het is daarom niet meer de bedoeling dat het geld naar eigen producties gaan en daarom draait Fluxus de geldkraan voor de Musical Academy dicht.

De laatste voorstelling het 'Zaans Ontzet' - Foto: Herman Helsloot

Uren repeteren, theaterlampen die fel schijnen waardoor het kostuum nog warmer aanvoelt en de teksten keer op keer herhalen: het klinkt voor sommige mensen niet aantrekkelijk, maar voor tientallen Zaankanters is dit juist wel iets wat ze graag doen.

Bij de Musical Academy (voorheen De FluXus Musical Productiegroep) zijn de afgelopen 17 jaar verschillende producties gemaakt met Zaanse musicalliefhebbers. Van jong tot oud. Van productiemedewerker tot danser. Ruim 50.000 bezoekers hebben de semi-professionele voorstellingen gezien, maar nu valt - met het sluiten van de geldkraan door de nieuwe koers van Fluxus - het doek definitief. 

Andere koers 

"Het is zuur", vindt Daphne Groot. die zelf als jong meisje is begonnen bij Fluxus. Op latere leeftijd is ze als zangcoach verder gegaan bij de Musical Academy. "Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Het voelt alsof er niet helemaal gezien wordt wat voor werk we er al die jaren hebben ingestoken."

Majanka Fröhlich, cultuurexpert en specialist amateurkunst bij Fluxus, heeft vanaf het begin als regisseur meegewerkt aan de grote producties. "Als je theater maakt, doe je dat met hart en ziel. Het doet onwijs veel pijn als het verdwijnt", legt ze uit. Toch zit er door de koerswijziging van Fluxus niets anders op.

Voor de 25-jarige Valerie Lai en de 30-jarige Lucie van Ree heeft de Musical Academy een belangrijke rol gespeeld in hun huidige werk. "Het is echt een manier geweest om mijn passie te ontdekken en te ontwikkelen", benadrukt Lucie. Lucie is momenteel werkzaak als freelance actrice en als operaperformer. 

Lucie van Ree - Foto: Adelaide Rosina

Lucie: "Als ik terugdenk aan die tijd was het voor mij een bron van passie en plezier. Hetgeen waar ik ontzettend naar uitkeek, wat ik mocht doen naast school." Het is volgens beide een plek waar vriendschappen zijn ontstaan. "Iedereen was welkom", zegt Valerie, die nu werkzaam is in het ensemble van Jesus Christ Superstar. Ze vervolgt: "Iedereen had het leuk met elkaar. Het was gewoon familie." 

Ze kunnen beiden niet geloven dat deze grote Zaanse producties niet meer gemaakt gaan worden. "Ze stonden in een grote zaal van het Zaantheater. Heel groot. Mooi decor. Het was heel tof om mee te maken", blikt Valerie terug. Bij deze producties ging het niet alleen om de acteurs, maar ook juist om de productie eromheen. "Ik vind het heel zonde", zegt Lucie zonder twijfel in haar stem. 

Ruimte voor nieuw talent

Majanka gelooft dat nu de Musical Academy stopt, er ruimte komt voor nieuwe producties op andere plekken. Ze hoopt dat iemand anders de rol van producer en regisseur gaat vervullen, zodat nieuw talent de kans krijgt om net zoiets op te zetten. "Ik vind het ook wel leuk om mijn adviserende rol mee te nemen hierin. Dat ik een jong iemand kan helpen. Zo ben ik ooit ook opgestaan. Stond ik zelf mijn decor en kostuums in elkaar te zetten. Kom maar naar me toe. Ik denk graag met je mee." 

Daphne, Valerie en Lucie zijn iets sceptischer, omdat je met 'opnieuw opbouwen' niet meteen de kwaliteit kan waarborgen. Daphne: "Ik denk niet dat het zo groots zal zijn als de Musical Academy." Daar is Majanka het wel mee eens. "Dat we niet meer gelijk op dit level instappen, dat is zo. We moeten realistisch zijn." Toch gelooft ze dat de juiste mensen gaan opstaan. "Natuurlijk besef ik dat het talent weer een podium moet krijgen, maar dat gaat er weer komen." 

Valerie op het podium tijdens Code Monet - Foto: Fluxus

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]