Ga naar Content

Tweehonderd Europese duels leveren AZ-fans keer op keer 'waanzinnige' tripjes op

Als vierde club van Nederland bereikt AZ vanavond tegen Athletic Bilbao het aantal van tweehonderd Europese duels. Alleen Ajax (455), PSV (411) en Feyenoord (310) scoren nog hoger. In het kielzog van de Alkmaarders volgden de afgelopen jaren vele supporters hun club naar de meest uiteenlopende bestemmingen. "Het mooie is dat je er niet bent als toerist, maar als vertegenwoordiger van AZ."

Marco Koning (links) bij een Europese uitwedstrijd - Foto: Marco Koning

De eerste Europese ervaring beleefde AZ in 1977. Voor eigen publiek in de De Hout versloeg de Alkmaarse club Red Boys Differdange uit Luxemburg met 11-1. Het is nog steeds de grootste uitslag ooit in de historie van AZ. Als klein jongetje was Marco Koning daar al bij. De inmiddels 51-jarige fan uit Heerhugowaard kan zich de wedstrijd niet meer herinneren, maar wel iets anders. "Van m'n vader moest ik op de stadionlampen letten. Het was namelijk de eerste keer dat AZ speelde met verlichting."

Kazachstan

Na de monsterscore tegen de Luxemburgers volgden nog vele Europese avondjes voor Koning. De teller voor de Heerhugowaarder staat na vanavond tegen Athletic Bilbao alleen al op 55 Europese uitduels. "De confrontaties met onbekende clubs in verre landen vind ik het meest speciaal. Vaak ben je daar met een klein groepje supporters. Zo ben ik al drie keer in Kazachstan geweest, een land waar ik anders nooit zal komen."

Tekst loopt door onder de foto.

Boadu zet AZ op 0-1 voorsprong op bezoek bij FC Astana - Foto: Pro Shots / Action Images

Zoveel duels over de landsgrenzen als Koning heeft Tom Leering nog niet meegemaakt. De 29-jarige fan uit Heiloo volgde zijn club tot nu toe één keer buiten Nederland. Dat was op 12 december 2019, toen AZ het opnam tegen Manchester United. "Een waanzinnig ervaring, op de boottocht vanaf IJmuiden na. Waar iedereen biertjes dronk aan de bar, lag ik gestrekt op bed. Ik ben namelijk ontzettend zeeziek."

"Bij Sjachter Karaganda is het de traditie om een schaap te slachten voor de wedstrijd."

AZ-fan Marco Koning

"Al moet ik ook bekennen dat we in Manchester niet echt in een geweldig hotel zaten", vervolgt Leering zijn ervaring over zijn eerste Europese trip. "Mijn zwager regelde de overnachting en hij was enorm enthousiast over zijn keuze. Een hotel voor slechts zeven pond. Daar mag je ook niet veel van verwachten, maar dit was heel ranzig, de muizen liepen nog net niet uit de kussensloop."

Tekst loopt door.

De wedstrijd tegen Manchester United was ook de eerste internationale AZ-ervaring van Bram Zeestraten. "Zulke reisjes vergeet je niet snel. Geweldig om zoiets met je vrienden te kunnen beleven." Na Manchester volgde Zeestraten zijn club ook in Tsjechië (Jablonec), Liechtenstein (FC Vaduz), Italië (Lazio Roma), België (Anderlecht), Londen (West Ham United). 

Lazio Roma

Zeestraten: "M'n mooiste herinnering gaat toch wel uit naar het duel met Lazio Roma. AZ bestond toen uit veel jonge en onervaren spelers, maar we wonnen daar gewoon met 2-1. De winnende treffer maakte Milos Kerkez. Vlak daarna heb ik in het uitvak online een Lazio shirt besteld met de naam van Kerkez achterop."

De tekst loopt verder onder de foto.

Bram Zeestraten (rechts) bij Lazio Roma - AZ - Foto: Bram Zeestraten

Één van de verste Europese reizen die Koning ooit maakte was in oktober 2013. Tegen het Kazachse Sjachter Karaganda. "Dit zijn echt aparte tripjes. De club speelde haar thuiswedstrijden vlak in de buurt van Mongolië. En de traditie is daar om een schaap te slachten voor de wedstrijd, maar dat mocht niet van de UEFA. Verder wilden ook veel Kazakken met ons op de foto."

"Gelukkig hebben we tegen Tottenham Hotspur vliegtickets en laten we de boottrip links liggen"

AZ-fan Tom Leering

Koning: "Als ik moet kiezen, dan heb ik de mooiste herinnering aan Bate Borisov (Minsk, Wit-Rusland) in 2013. Vooraf in Nederland ben je dan al druk om een visum te regelen en is het al spannend om Wit-Rusland binnen te komen. Verder was alles daar in Minsk zo anders, dan bij andere tripjes. Totaal andere cultuur en alles in de Russische taal. Zo schreven ze AZ daar als 'A3'. En de hele trip door de stad was een zoektocht, want je begreep geen enkel bord of aanduiding."

Stad overnemen

Waar Koning de voorkeur geeft aan onbekende en verre bestemmingen, daar kiest Leering liever voor grote en bekende clubs. Zo genoot de Heilooër enorm van de sfeer in Manchester. "We verzamelden met honderden fans in het centrum en het voelt dan alsof je de stad overneemt. Vervolgens loop je dan met een grote groep naar het stadion. Wel een beetje jammer dat we er met 0-4 er vanaf gingen."

Tekst loopt door onder de foto.

Manchester United - AZ - Foto: Pro Shots / Action Images

Zeestraten kiest het liefst voor een mix van grote en kleine clubs, maar de AZ-supporter uit Heiloo is wel heel trots op zijn club als het tegenstanders van formaat treft. "In het seizoen dat AZ zover kwam in de Conference League (2022-2023), vind ik het waanzinnig dat we spelen tegen clubs als Lazio Roma en Anderlecht."

"Naast de wedstrijd is het ook leuk om de toerist uit te hangen", blikt Zeestraten terug op de trip in Rome begin maart 2023. "Met een stepje door de stad, beetje bier drinken en lekker eten."

Tekst loopt door onder de foto.

AZ-fans in een kroeg in Manchester - Foto: Tom Leering

Tickets voor nieuwe Europese trips zijn alweer geboekt. Koning is op dit moment in Bilbao en woont de wedstrijd van AZ bij tegen de Baskische club. En Leering is er over drie weken bij in Londen als AZ het opneemt tegen Tottenham Hotspur. "Gelukkig hebben we dan vliegtickets en laten we de boottrip links liggen." Bij het laatste groepsduel op 30 januari 2025 zit Zeestraten in het stadion van de Hongaarse tegenstander Ferencváros.

Vanavond trappen Athletic Bilbao en AZ om 21.00 uur af. Alles over deze wedstrijd volg je in ons liveblog.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52