Ga naar Content

Zonder Goes en Addai hoopt underdog AZ te verrassen in Baskenland

Trainer Maarten Martens nam samen met Alexandre Penetra plaats achter de perstafel in Bilbao. De twee AZ'ers gaven daar antwoorden op de vragen van de Nederlandse en Spaanse journalisten in aanloop naar het duel met Athletic Bilbao. "Ze zijn defensief stabiel, hebben snelle counters en genoeg kwaliteit voorin."

Maarten Martens tijdens persconferentie in Bilbao - Foto: Orange Pictures

"Het is een ploeg die hoog druk kan zetten", blikt Maarten Maartens vooruit over de kwaliteiten van Athletic Bilbao. De Spaanse opponent staat op dit moment vijfde in La Liga met zeven punten minder dan koploper Barcelona. "Ook in de omschakeling kunnen ze gevaarlijk zijn, zelfs als ze iets minder in de wedstrijd zitten."

Bruno Martins Indi en Jayden Addai

Met 22 spelers landde AZ vanmiddag in Noord-Spanje. De geblesseerde spelers Wouter Goes en Ibrahim Sadiq zijn achtergebleven in Alkmaar. De wedstrijd tegen de Basken is het tweede groepsduel van de Europa League. Vorige week won AZ voor eigen publiek met 3-2 van het Zweedse Elfsborg. In die wedstrijd raakten Goes en Sadiq geblesseerd. Afgelopen weekend tegen FC Utrecht (1-2) werd dat tweetal vervangen door Bruno Martins Indi en Jayden Addai. 

Tekst loopt door onder de foto.

AZ'er Jayden Addai - Foto: PRO SHOTS / Sonny Lensen

"Die nederlaag kwam hard aan", laat Martens weten op de persconferentie over de nederlaag tegen FC Utrecht. "Het was een belangrijke wedstrijd tegen een goede tegenstander die dit seizoen ver gaat komen, en tegen een directe concurrent moet je een resultaat halen."

Vorige ontmoeting

Negen jaar geleden stonden AZ en Athletic Bilbao ook tegenover elkaar in de Europa League. Net zoals nu waren de Alkmaarders toen ook de underdog. Toch behaalde de ploeg van trainer John van den Brom in Spanje een knap gelijkspel door treffers van Joris van Overeem en Vincent Janssen (2-2).

Tekst loopt verder onder de samenvatting.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bij Athletic Bilbao is Nico Williams de grote ster. Afgelopen zomer maakte de linksbuiten namens Spanje grote indruk op het EK. Ondanks de interesse van vele topclubs bleef hij zijn club trouw. 

Clubliefde

Verder is het beleid bij de tegenstander van AZ opvallend. Alleen Basken of voetballers met een band met de streek krijgen een contract. Daardoor zit de liefde voor de club diep geworteld bij de Baskische fans. Het indrukwekkende stadion San Mamés zal morgenavond dan ook rood-wit kleuren. 

Tekst loopt verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De wedstrijd tegen Athletic Bilbao betekent voor AZ het 200e Europese duel. De bal rold in stadion San Mamés vanaf 21.00 uur. Hoe dat precies gaat verlopen volg je in ons liveblog, net als het duel tussen Slavia Praag en Ajax (18.45 uur).

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52