Ga naar Content

Tegenstanders van Naarder vluchtelingenopvang nog niet overtuigd na toezeggingen gemeente

Een groep omwonenden van de Naarder Witte Toren maakt zich nog steeds zorgen over de opvang van 150 asielzoekers. Gemeente Gooise Meren zegt de buren tegemoet te komen door alleen gezinnen op te gaan vangen, maar die zijn nog niet overtuigd en hebben zorgen over de veiligheid. Gisteravond werd opnieuw geprotesteerd. 

Inwoners luisteren mee naar informatie over AZC - Foto: Erik Bootsman

De noodopvang - dat volgens de gemeente geen asielzoekerscentrum is - gaat voor zowel buurtbewoners als bewoners van de opvang zelf veilig zijn, belooft de gemeente. Er komen gezinnen in plaats van alleenstaande mannen en de opvang blijft maximaal twee jaar open.

Daarmee zouden veel zorgen van de buurt weggenomen moeten worden. De buurt vreesde namelijk voor de veiligheid als de alleenstaande mannen zich in de buurt zouden ophouden.

Lees ook

Toch blijken er nog veel vragen te zijn over de veiligheid, bleek gisteravond tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering. 

Tegenstanders van de noodopvang en sommige raadsleden willen precies weten hoe de gemeente de veiligheid kan garanderen. Dat vinden ze nu nog te onduidelijk. Er ligt een veiligheidsplan, maar dat geeft niet op alle vragen antwoord. De gemeente zegt nu eerst de 'strikt noodzakelijke maatregelen' te nemen om open te kunnen. Als er aanvullende maatregelen nodig blijken, dan komen die er. 

Nog twijfels over beloftes

Ook is er bij de tegenstanders nog twijfel over de toezegging van de gemeente alleen gezinnen op te vangen. Gooise Meren belooft dat de vluchtelingenopvang zich zal richten op nareizigers, die nu nog veelal in hotels zitten. Tegenstanders vrezen dat dat een loze belofte is. 

Volgens de wethouder is dat niet zo. Volgens haar zit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers nu met deze nareizigers 'in de maag', omdat ze veelal in hotels zitten. Daarom is de opvang van deze groep haalbaar. 

De wethouder hoopt de gemeente daarmee gerust te stellen. Daarnaast zegt ze nogmaals toe dat er camera's, verlichting en surveillance komt om de situatie in de gaten te houden. Ook benadrukt ze dat de tegenstanders nog altijd de mogelijkheid hebben om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen als ze nog niet overtuigd zijn. 

Groep voorstanders

Naast de tegenstand lijkt ook de groep voorstanders van de opvang tot buiten de grenzen van Naarden en Bussum te groeien. Zo hangt bij het gemeentehuis van Gooise Meren een spandoek met de tekst 'Welkom in Muiderberg'.

Ook hebben veel vrijwilligers en verengingen aangegeven mee te willen werken aan dagactiviteiten en activiteiten voor de gezinnen en hun kinderen.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]