Ga naar Content

Animal Rights dreigt met rechtszaak: 'Hek op natuurbrug Zandvoort moet weg'

Stichting Animal Rights wil dat het hek op de natuurbrug over de Zandvoortselaan, net buiten Zandvoort, zo snel mogelijk verdwijnt. Gebeurt dat niet voor 2025, dan start de stichting een rechtszaak tegen de instanties die de brug nu al elf jaar dicht houden.

Dat vertelt Erwin Vermeulen, juridisch adviseur bij Animal Rights. De Brabander kwam deze week kijken naar het hek midden op de natuurbrug. Hij wilde met eigen ogen zien welke dieren wel en niet de Zandvoortselaan kunnen oversteken tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

De brug, genaamd Zandpoort, werd in 2013 feestelijk 'geopend'. En ook vrij snel weer afgesloten met het hek, omdat de hertenpopulatie aan beide kanten wel erg hard groeide en de herten ook gebruik maakten van de brug. De betrokken instanties, zoals de provincie en Waternet, willen eerst dat de streefstanden - het gewenst aantal herten - in beide duingebieden worden bereikt, door afschot tijdens de wintermaanden. 

Tekst loopt door na de foto.

Het hek op natuurbrug De Zandpoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Kleine dieren, zoals vossen en konijnen zouden volgens de betrokken partijen nog wel door het hek de oversteek kunnen maken. Erwin Vermeulen kijkt bedenkelijk als hij dat hoort en naar het hek kijkt. "Insecten kunnen er doorheen, ja. Maar een volgevreten rat komt vast te zitten en een konijn zou heel diep moeten graven. Het is ondoordringbaar voor alles wat groter is dan een muis of een wezel."

Safaripark

"Een natuurgebied verandert door dit soort hekken in een afgesloten safaripark, een schiettent. Dat kan niet de bedoeling zijn", vervolgt Vermeulen. "Dieren moeten vrij kunnen bewegen. Dus het hek moet weg en het afschot stoppen."

Tekst loopt door na de foto.

Erwin Vermeulen van Animal Rights bij het hek op de natuurbrug - Foto: NH Media / Paul Tromp

Hij hoopt dat 'de lokale autoriteiten' het hek weghalen, omdat er anders een gang naar de rechter volgt. "We hebben genoeg aanknopingspunten om het hek weg te krijgen."

Een wolf bij het hek? 

Als voorbeeld noemt Vermeulen de komst van de wolf naar Nederland. Dat is een beschermde soort en die mag niet in zijn vrijheid beperkt worden. Hij is ervan overtuigd dat de wolf op een dag de route naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland weet te vinden. "Dat is onvermijdelijk. Dat hij hier op een dag bij het hek staat. Dan kan hij er dus niet zelf voor kiezen om naar de Waterleidingduinen te wandelen. Dat is in strijd met de wet."

'Een natuurgebied verandert door dit soort hekken in een afgesloten safaripark, een schiettent.'

Erwin Vermeulen, juridisch adviseur Animal Rights

Het gaat Vermeulen niet alleen om de wolf. "Dit is een Natura 2000-gebied. De overheid is verplicht om de natuur hier te versterken. Maar zo'n hek maakt de kwaliteit van de biodiversiteit er niet beter op."

Dat laatste argument gebruiken de voorstanders van het hek ook. Zij vrezen namelijk dat herten die de oversteek maken, zich daar razendsnel voortplanten en de natuur kaalvreten. 

Tekst loopt door na de foto.

Damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Foto: Ruud Maaskant (PWN)

Vermeulen zucht. "Dat zeggen ze al elf jaar. We hebben begrip voor die argumenten, hoor. Maar ze slagen er na al die jaren nog steeds niet in om de streefgetallen te behalen door afschot. En als je faalt, moet je concluderen dat iets niet goed gaat en dan moet je zoeken naar andere oplossingen."

Hij weet zeker dat, als het hek eenmaal weg is, de natuur zelf een balans vindt. "Dieren die niet mee kunnen komen, sterven van de honger. Een groot roofdier, zoals de wolf, pikt straks de minst gezonde dieren eruit. Zo ontstaat een balans zonder massaal afschot."

De biodiversiteit zal geen grote schade oplopen door het verwijderen van het hek, denkt Vermeulen. "Herten grazen nu eenmaal, ze zijn onderdeel van de natuur. In gebieden waar geen mensen zijn, ontstaat ook een juiste balans tussen flora en fauna."

Stoppen met alle natuur willen beheren

Vermeulen vindt dat de instanties een 'benauwde kijk' hebben op de natuur. "Ze willen overal maar beheren. Bepalen hoe de natuur er volgens hun uit moet zien. Dat doen ze ook bij de weidevogels, vossen en marters. Schieten heeft niet het gewenste resultaat. Neem Luxemburg. Daar zijn ze gestopt met de jacht op vossen. En daar zijn geen problemen ontstaan door te veel vossen. Dat kan hier ook, maar dan hebben we het over herten in plaats van vossen."

Animal Rights inspecteert het hekwerk op de natuurbrug - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]