Ga naar Content

Beeld Veenus weer in volle glorie hersteld, 'op mooiste sokkel die je je kan wensen'

Het schokte de inwoners van het kleine Etersheim (gemeente Edam-Volendam) twee jaar terug: een brutale poging van criminelen om het beeld Veenus op de dijk mee te nemen. Met bruut geweld werd er geprobeerd om de enkels van het uitgebeelde meisje door te slijpen, maar dat mislukte. Gisteren werd het beeld – in volle glorie hersteld – onder grote belangstelling voor de tweede keer onthuld.

Foto: Rik Jurriaans

Het beeld is goed bevestigd en hem meenemen zoals de criminelen twee jaar geleden probeerden gaat echt niet lukken, verzekert kunstenaar Rob Cerneüs. "Hij is extreem goed verankerd in de dijk."

Het beeld werd in 2021 onthuld in de stromende regen.

Tekst loopt door onder de reportage.

Het meisje Veenus op de dijk bij Etersheim - NH Nieuws

Nu schijnt het zonnetje en is het flink druk bij het bezoekerscentrum van de Etersheimer Braakmolen, bij het grote publiek inmiddels bekend als de molen die te zien was in de clip van Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival.

Cerneüs heeft net als twee jaar terug flink wat moeite gedaan om de onthulling te omlijsten met zang en dans. Bedrijvig leidt hij een groep kinderen naar het veld waar ze nog even de dans repeteren. "Het is best emotioneel", vertelt hij. "Overweldigend hoeveel mensen Veenus een warm hart toedragen."

Mooie sokkel

Het beeld staat nu op een oud stuk dijk, 'de beste sokkel die je je als kunstenaar kan wensen', zegt de kunstenaar. Hij voelt zich enorm gesteund door alle partijen die het mogelijk maakten: de bewoners, de gemeente, het waterschap en de Alliantie Markermeerdijken. "Iedereen was aan boord."

Tekst loopt door onder de foto's.

Bij het beeld is op een plaquette te lezen: 'Het kwetsbare vraagt bescherming opdat zij groeit als sterke en onafhankelijke ziel.' Cerneüs: "Dat slaat op ons als mensen die hier wonen onder NAP. Het landschap is ook kwetsbaar en krachtig tegelijk. En ik heb het nooit zo bedoeld, maar het slaat dus ook op het beeld zelf."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]