Ga naar Content

Meer dan 200 kilometer hardlopen: Guido doet mee aan het WK 'Backyard Ultra running'

Guido Smit (21) uit De Kwakel wil tijdens het wereldkampioenschap 'Backyard Ultra running' meer dan 215 kilometer hardlopen. Atleten van over de hele wereld zetten daar over twee weken weer bizarre prestaties neer. 

Guido doet mee aan het WK backyard ultra running - Foto: NH Media

Ultralopers rennen afstanden die langer zijn dan een hele marathon. Het onderdeel backyard is een afvalrace op tijd. Op zaterdag 19 oktober zullen zo'n 1.000 lopers uit 64 landen om 14.00 uur Nederlandse tijd van start gaan. Zij moeten ieder uur 6,7 kilometer afleggen. Lukt dat niet meer? Dan val je af. Loop je een ronde sneller dan een uur? Dan win je tijd om te pauzeren.

De Nederlandse delegatie loopt over het terrein van Landgoed Ginkelduin in Leersum. Dat is een afwisselend terrein waar ook 's nachts mag worden gelopen. Guido wist zich tijdens zijn eerste jaar als ultraloper al meteen namens Nederland te kwalificeren. "Ik heb me gekwalificeerd met 32 uur. Dat is 214 kilometer, maar nu ren ik met het Nederlands team mee en hoop ik toch wel veel verder te gaan", vertelt hij aan NH. 

"De eerste 10, 20, 30 uur is het nog best wel leuk"

Ultraloper Guido Smit

De atleet wisselt korte met lange afstanden af tijdens zijn trainingen. Hij is ervan overtuigd dat een ultraloop vooral een mentale strijd is. "De eerste 10, 20, 30 uur is het nog best wel leuk en daarna wordt het steeds zwaarder." 

De 15 Nederlandse lopers strijden om twee titels. Als team kunnen zij de beste van de wereld worden door zoveel mogelijk punten te scoren. Ieder rondje van 6,7 kilometer dat binnen de tijd wordt afgelegd, levert een punt op. De Nederlander die als laatst overblijft, mag zich Nederlands kampioen noemen en volgend jaar meedoen aan het individuele toernooi in Amerika. 

4,5 dag rennen

"Maar dat lukt me nog niet", lacht Guido. Hij wil tijdens zijn eerste WK vooral zichzelf verbazen. De atleet wil zijn persoonlijk record verbeteren door tijdens de wedstrijd 'genoeg te eten, positief te blijven, lekker te socialiseren voor wat afleiding en in de nacht wat rust te pakken.'

Het huidige wereldrecord staat op naam van de Amerikaan Harvey Lewis (48). Hij rende 724 kilometer in 4,5 dag. Guido droomt ervan dat record ooit te verbreken. Hij gelooft dat de juiste mindset de sleutel tot succes is. "Als je je gedachte er toe zet, kom je verder dan je van tevoren denkt."

Meer extreme sporters

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]